Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Consilierul șefului Biroului Președintelui Ucrainei:…

Consilierul șefului Biroului Președintelui Ucrainei: „Ofensiva trupelor ruse practic s-a oprit, ocupanții nu mai au resurse”

Ofensiva forțelor de ocupație ale Federației Ruse în Ucraina practic a încetat, în sud postul de comandă al ocupanților a fost distrus, susține consilierul șefului Biroului Președintelui Ucrainei Oleksi Arestovici, scrie presa ucraineană.

„Astăzi avem o lună calendaristică de la începutul fazei active a războiului ruso-ucrainean. Și ne putem aminti doar cum au încercat să ia Kievul timp de trei zile. Acum frontul este practic înghețat. Statul Major, Ministerul Apărării și Forțele Armate ale Ucrainei raportează că inamicul se află în multe direcții, nu are resursele pentru a continua ofensiva, practic sta pe loc și are probleme cu proviziile materiale, combustibil, muniție și alte tipuri de suport material”, a subliniat Arestovici.

„Singurul loc în care continuă să-și concentreze eforturile este direcția spre Izium, spre Maryinka, spre Mariupol în mod tradițional”, a spus Arestovici.

„Și acum este doar o mică repetiție a ceea ce îi așteaptă într-o lună. Când stau pe loc și atunci li se vor întâmpla diverse consecințe explozive”, a menționat Arestovici.

Joi, 24 martie, este a 29-a zi de război în Ucraina. Trupele ruse continuă bombardamentele în mai multe regiuni din Ucraina. Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, principalele ținte ale trupelor ruse rămâne infrastructura militară și civilă din regiunile Kiev, Cernihiv și Harkov. Potrivit ONU, de la începutul invaziei Rusiei asupra Ucrainei și până în prezent, perioada 24 februarie – 23 martie, peste 3,6 milioane de oameni au părăsit Ucraina. Totodată, pe teritoriul Ucrainei zilnic sunt organizate coridoare manitare pentru evacuarea civililor din zonele grav afectate de război.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.

LIVE TEXT/ A 29-a zi de război în Ucraina