Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Consilierul președintelui Ucrainei: „O întâlnire…

Consilierul președintelui Ucrainei: „O întâlnire între Putin și Zelensky ar putea avea loc în următoarele câteva săptămâni”

O întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și președintele ucrainean Vladimir Zelensky ar putea avea loc după încheierea unui acord, eventual în următoarele câteva săptămâni. Declarația aparține lui Mihail Podolyak, consilierul lui Zelensky, scrie novosti.dn.ua.

„În acest moment, atât delegația rusă, cât și cea ucraineană își susțin pozițiile. Coordonarea punctelor între părți poate dura de la câteva zile până la o săptămână și jumătate. În acest timp, ar trebui să ne apropiem de elaborarea unui tratat de pace”, a spus el.

Potrivit acestuia, unul dintre aspectele cheie ale tratatului de pace propus de partea ucraineană este „retragerea imediată a trupelor ruse”.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri, 16 martie, că nu există obstacole în calea unei întâlniri între președintele rus Vladimir Putin și omologul său ucrainean Volodimir Zelensky, dar că o astfel de întâlnire va avea loc doar pentru a încheia un acord.

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga a ordonat miercuri, 16 martie, Rusiei să suspende invadarea Ucrainei. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a cerut Rusiei să se conformeze „imediat” deciziei Curții de la Haga. CIJ anunță că Rusia trebuie de asemenea să garanteze că toate forţele aflate sub controlul său sau pe care le susţine nu mai continuă operaţiunea militară.