Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Conflictul dintre Israel și Palestina:…

Conflictul dintre Israel și Palestina: Un lider al Jihadului Islamic şi încă cel puţin alte 10 persoane, inclusiv o fetiţă de 5 ani, ucişi în urma atacurilor israeliene din Gaza, susţin palestinienii

Armata israeliană a lansat vineri noaptea atacuri împotriva Fâșiei Gaza, iar gruparea armată Jihad Islamic să tragă rachete spre statul evreu la primele ore ale zilei de sâmbătă, potrivit CNN scrie că Jihadul Islamic a transmis într-o declaraţie că unul dintre liderii săi de rang înalt, Tayseer Al Jabari, a fost ucis într-un atac israelian. El a fost comandant în Brigada Quds, aripa armată a Jihadului Islamic, a spus grupul, şi membru al Consiliului militar al acesteia.

Ministerul palestinian al Sănătăţii a anunţat că cel puţin 10 persoane au fost ucise, inclusiv o fetiţă de 5 ani şi o femeie de 23 de ani. Alţi 75 au fost răniţi.  Israelul insistă că majoritatea celor ucişi erau militanţi.

Armata israeliană a transmis că operaţiunea militară, pe care a numit-o „Breaking Dawn”, viza Jihadul Islamic, cea mai mică dintre cele două grupări militante principale din Gaza. Armata israeliană a declarat că principalul obiectiv al acţiunii sale militare a fost un atac aerian preventiv asupra Al Jabari şi asupra a două echipe antitanc care erau pe cale să lanseze un atac asupra forţelor israeliene.

Într-o discuţie cu reporterii vineri seara, un purtător de cuvânt al armatei a spus că cele două echipe au fost urmărite cu câteva zile înainte ca Forţele Aeriene să îşi desfăşoare operaţiunile, adăugând că Israelul se confruntă cu o ameninţare iminentă de câteva zile, deoarece cele două unităţi militante s-au mutat foarte aproape de gardul care desparte Gaza de Israel.

O „situaţie specială” a fost declarată în zonele din jurul Fâşiei Gaza, în aşteptarea unui posibil tir de rachete sau a altor atacuri ca represalii, a spus armata israeliană.

„Scopul acestei operaţiuni este eliminarea unei ameninţări concrete împotriva cetăţenilor Israelului şi a civililor care locuiesc în apropierea Fâşiei Gaza, precum şi ţintirea teroriştilor şi a sponsorilor acestora”, au afirmat premierul israelian Yair Lapid şi ministrul apărării Benny Gantz, într-o declaraţie comună.

„Guvernul israelian nu va permite organizaţiilor teroriste din Fâşia Gaza să stabilească agenda în zona adiacentă Fâşiei Gaza şi să ameninţe cetăţenii statului Israel. Oricine încearcă să facă rău Israelului ar trebui să ştie: vă vom găsi”, a avertizat Lapid.

Jihadul Islamic a promis că va răspunde. „Toate opţiunile sunt deschise, cu toate mijloacele pe care le are rezistenţa palestiniană, fie în Gaza, fie în afară”, a declarat purtătorul de cuvânt Daoud Shehab la Al Jazeera. „Câmpul de luptă este deschis… Rezistenţa va răspunde cu toată forţa. Nu vom spune cum, dar este inevitabil”, a adăugat el.

Este cea mai gravă confruntare între statul evreu şi organizaţiile armate din Fâşia Gaza de la războiul de unsprezece zile din mai 2021, care a făcut 260 de morţi de partea palestiniană, printre care combatanţi, şi 14 morţi în Israel, inclusiv un soldat, potrivit autorităţilor locale.