Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Concursul Eurovision 2023 nu va…

Concursul Eurovision 2023 nu va avea loc în Ucraina. Anunțul făcut de organizatori

Sursa foto: EBU

Deși câștigătorii Eurovision 2022 provin din Ucraina, țara supusă agresiunii rusești nu va putea să devină gazda următoarei ediții a concursului. Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (European Broadcasting Union – EBU), instituția care organizează concursul Eurovision, a anunțat vineri, 17 iunie, că festivalul cântecului european – ediţia 2023 nu va avea loc în Ucraina din motive de siguranță şi organizare.

Potrivit anunțului, concursul Eurovision 2023 ar putea fi mutat în Marea Britanie. Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune anunță că poartă discuții cu BBC pentru ca grupul media britanic să devină „gazda potenţială” a ediţiei din 2023, ce ar putea avea loc în Marea Britanie, după ce a ajuns la concluzia că show-ul de anul viitor nu poate fi organizat în Ucraina.

EBU a anunţat într-un comunicat că a realizat „o evaluare completă şi un studiu de fezabilitate” în colaborare cu televiziunea de stat ucraineană UA:PBC şi cu specialiști externi în contextul invaziei militare declanșate de Rusia în Ucraina.

„EBU vrea să mulțumească postului UA:PBC pentru cooperarea sa deplină şi angajamentul său în explorarea tuturor scenariilor posibile în săptămânile care au trecut după victoria obţinută de Kalush Orchestra pe 14 mai la Torino şi îşi exprimă tristeţea şi dezamăgirea că ediţia de anul viitor a concursului nu poate fi organizată în Ucraina.

(…) Ca urmare a acestei decizii şi în concordanţă cu regulamentele şi pentru a asigura continuitatea evenimentului, EBU va începe acum discuții cu grupul BBC, ca reprezentant al țării clasate pe locul al doilea în acest an, pentru a deveni o posibilă gazdă a concursului Eurovision în 2023 în Marea Britanie”, precizează EBU.

Ucraina, reprezentată de Kalush Orchestra cu piesa „Stefania”, a câștigat concursul Eurovision 2022 desfășurat la Torino, Italia, datorită votului telespectatorilor, care a răsturnat topul ce fusese stabilit prin votul exprimat de juriul din 40 de țări. Pe locul doi s-a clasat cântărețul britanic Sam Ryder.

R. Moldova, reprezentată la Torino de Zdob şi Zdub și frații Advahov cu piesa „Trenulețul”, s-a clasat pe locul 7, după ce au obținut un punctaj de 253 de voturi. România, reprezentată de WRS cu piesa „Llamame”, s-a clasat pe locul 18 cu 64 de puncte.