Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Comitetul de Miniștri al Consiliului…

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei suspendă relațiile cu Belarus pentru că sprijină ofensiva Rusiei asupra Ucrainei

Foto: reuters.com

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a decis joi, 17 martie, să suspende toate relațiile cu Belarus ca urmare a „participării active a acestei țări la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei”.

Potrivit unui comunicat de presă, Comitetul de Miniștri a suspendat drepturile Belarusului de a participa la toate reuniunile și activitățile Consiliului Europei.

„Acest lucru se referă la participarea Belarusului la acordurile parțiale ale Consiliului Europei, inclusiv la Comisia de la Veneția, dar nu aduce atingere drepturilor Belarusului în calitate de parte contractantă la convențiile internaționale”, se arată într-un comunicat.

De asemenea, Comitetul de Miniștri a decis să înceteze orice cooperare tehnică cu Belarus. Comitetul a hotărât să mențină și să consolideze relațiile cu societatea civilă belarusă și cu opoziția din exil.

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au aprobat miercuri noi sancţiuni împotriva Belarusului pentru rolul său de sprijinire a invaziei militare ruse în Ucraina.

Sancţiunile au vizat unele sectoare economice, în special cel industria lemnului, siderurgia şi exportul de potasă.