Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Comisia Europeană cere guvernelor UE…

Comisia Europeană cere guvernelor UE să pună capăt „pașapoartelor de aur” și să suspende vânzarea de vize pentru ruși și belaruși

sursa: Twitter/ Ursula von der Leyen

Comisia Europeană (CE) a cerut luni, 28 martie, guvernelor UE să pună capăt programelor naționale de vânzare a cetățeniei UE către investitori, cunoscute și sub numele de „pașapoarte de aur”, și le-a îndemnat să suspende vânzarea de vize pentru ruși și belaruși, transmite Reuters.

Parlamentul European încearcă să reducă și să reglementeze industria de cetățenie și de vize, care se ridică la mai multe miliarde de euro și pe care UE o consideră de mult timp un risc de securitate.

Această măsură intervine pe fondul preocupărilor legate de faptul că persoanele afectate de sancțiunile Uniunii Europene ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina ar putea fi deținătoare de vize sau „pașapoarte de aur” ale UE.

„Este posibil ca unii cetățeni ruși sau belaruși care fac obiectul sancțiunilor sau care sprijină în mod semnificativ războiul din Ucraina să fi dobândit cetățenia UE sau un acces privilegiat în UE, inclusiv pentru a călători liber în spațiul Schengen, în cadrul acestor sisteme”, a declarat luni Comisia Europeană.

De la începutul agresiunii rusești, pe care Moscova o numește o „operațiune specială”, UE a pus pe lista neagră aproape 700 de politicieni, oameni de afaceri și militari acuzați că susțin Kremlinul.

Comisia a îndemnat la încetarea imediată a programelor naționale existente pentru vânzarea de pașapoarte. În prezent, doar Malta, Cipru și Bulgaria au astfel de programe și toate s-au angajat să le pună capăt. Parlamentul Bulgariei a votat recent pentru a pune capăt programului său.

De asemenea, Bruxelles a mai spus că guvernele ar trebui să verifice dacă persoanele sancționate dețin un „pașaport sau o viză de aur”.

CE a solicitat controale stricte și a cerut guvernelor UE să suspende acordarea de permise de ședere rușilor și belarușilor.