Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Comisia Europeană a aprobat aderarea…

Comisia Europeană a aprobat aderarea Croaţiei la Spaţiul Schengen

Comisia Europeană a aprobat aderarea Croaţiei la Spaţiul Schengen, la 6 ani după ce statul din Balcani a devenit membru al Uniunii Europene, informează postul Euronews, citat de Mediafax. Euronews notează că decizia Comisiei Europene poate fi privită ca o „lovitură” pentru România şi Bulgaria, ţări care, deşi au aderat la Uniunea Europeană cu 6 ani înaintea Croaţiei, încă nu au primit undă verde pentru intrarea în Spaţiul Schengen.

După 4 ani de evaluări, Comisia a ajuns la concluzia că Zagrebul îndeplineşte toate condiţiile pentru a face parte din Schengen. Printre condiţiile impuse statelor membre pentru aderarea la Schengen se numără securizarea frontierelor, un subiect delicat la nivel european după 2015, ca urmare a crizei refugiaţilor.

„Spaţiul Schengen vine cu libertăţi şi privilegii, dar şi cu mari responsabilităţi”, a spus comisarul european pentru Migraţie şi Afaceri Interne, Dimitris Avramopoulos. „Aderarea Croaţiei, a Bulgariei şi României este importantă, date fiind provocările de securitate şi migraţie din ziua de azi”, a adăugat oficialul.

„Pentru Croaţia nu este doar o satisfacţie. Este un angajament. Trebuie să lucrăm pentru a depăşi problemele cu care ne confruntăm”, a declarat europarlamentarul croat Tonino Picula.

Cu toate acestea, nu toţi membrii Parlamentului European sunt de acord cu decizia Comisiei.

„Sunt dezamăgită. Cred că este o decizie politică şi regret că nu putem discuta subiectul cu noua Comisie. Nu avem un Spaţiu Schengen funcţional în acest moment. Această decizie este greşită”, a declarat socialista Tanja Fajon, europarlamentar din Slovenia.

De altfel, Slovenia s-a opus în repetate rânduri aderării Croaţiei la Schengen.

După recomandarea Comisiei Europene, Croaţia va putea intra oficial în Spaţiul Schengen doar după ce toate statele membre vor aproba aderarea.

FOTO: Digi24.ro