Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ce este Hamas și ce…

Ce este Hamas și ce se întâmplă în Israel

Sursa foto: BBC

Gruparea militantă palestiniană Hamas a lansat sâmbătă, 7 octombrie, un atac fără precedent împotriva Israelului. Luptătorii grupării au pătruns în comunitățile din apropierea Fâșiei Gaza, au ucis locuitori și au luat ostatici, printre care mai mulți copii, se arată într-o analiză BBC.

Ce este Hamas

Hamas este un grup militant islamist palestinian care conduce Fâșia Gaza. Scopul acestuia este să distrugă Israelul. Hamas a purtat mai multe războaie cu Israelul de când a preluat puterea în Gaza, în 2007.

Între aceste războaie, a lansat sau a permis altor grupuri să lanseze mii de rachete asupra Israelului și a comis alte atacuri masive. De asemenea, Israelul a răspuns acestor atacuri și, împreună cu Egiptul, a blocat Fâșia Gaza din 2007, în ceea ce afirmă că este o măsură pentru securitatea țării.

Gruparea Hamas este considerată ca fiind o grupare teroristă de către Israel, Statele Unite, Uniunea Europeană și Regatul Unit, precum și de alte puteri. Hamas este sprijinită de Iran, care o finanțează, îi furnizează arme și îi antrenează pe luptătorii săi.

Ce este Fâșia Gaza

Fâșia Gaza este un teritoriu de 41 km lungime și 10 km lățime, situat între Israel, Egipt și Marea Mediterană. Aici locuiesc aproximativ 2,3 milioane de persoane și are una dintre cele mai mari densități ale populației din lume.

Cum este viața în Fâșia Gaza

Israelul controlează spațiul aerian deasupra Fâșiei Gaza și a țărmului său, și restricționează ce bunuri pot intra și ieși prin punctele de trecere a frontierei. În mod similar, Egiptul controlează cine intră și cine iese prin frontiera sa cu Gaza.

Aproximativ 80% din populația din Fâșia Gaza depinde de ajutorul internațional, potrivit ONU, iar aproximativ un milion de persoane depind zilnic de ajutorul alimentar.

Ce este Palestina

Cisiordania și Gaza, cunoscute drept teritoriile palestiniene, precum și Ierusalimul de Est și Israelul, toate acestea făceau parte din teritoriul cunoscut sub numele de Palestina încă din epoca romană.

De asemenea, acestea au fost și teritoriile evreiești cunoscute din Biblie și sunt considerate de evrei ca fiind patria lor străveche.

Israelul a fost declarat stat în 1948, deși pământul este încă denumit Palestina de către cei care nu recunosc dreptul Israelului de a exista. Palestinienii folosesc, de asemenea, numele Palestina ca termen generic pentru Cisiordania, Gaza și Ierusalimul de Est.

De ce se luptă Israelul și Hamas

Există o tensiune constantă între Israel și Hamas, dar atacul de sâmbătă al militanților le-a luat prin surprindere pe autoritățile din Israel. Hamas a lansat mii de rachete asupra Israelului, în timp ce zeci de luptători au trecut granița și au invadat comunitățile israeliene, ucigând zeci de civili și luându-i pe alții în captivitate.

Israelul a răspuns imediat atacurilor aeriene, afirmând că vizează locații ale militanților din Fâșia Gaza.

Ce s-ar putea întâmpla

Comandantul militant al Hamas, Mohammed Deif, a făcut apel la palestinieni și la alți arabi să se alăture operațiunii militanților pentru a „mătura ocupația israeliană”.

Israelul vede, fără îndoială, potențialul unui război care s-ar putea deschide pe mai multe fronturi. Cel mai pesimist scenariu este că ar putea atrage puternicul grup militant libanez Hezbollah. Duminică dimineața, Hezbollah a lansat mai multe rachete și obuze spre nordul Israelului, fără a provoca victime.

Armata israeliană a ordonat o întărire masivă a trupelor. Pe lângă raidurile sale aeriene intense asupra Fâșiei Gaza, aceasta a anunțat că plănuiește o operațiune terestră în această zonă.