Cadou de la Kiev pentru Putin: raport de 5 kg despre încălcarea drepturilor în Crimeea
Apărătorii drepturilor omului din Kiev au expediat președintelui Federației Ruse Vladimir Putin un raport privind drepturile locuitorilor din peninsula ucraineană Crimeea – anexată în 2014 de Rusia. Raportul cântărește 5 kg și arată încălcările grave la care sunt supuși unii locuitori din regiune.
Apărătorii drepturilor omului au organizat lângă sediul Poștei centrale din Kiev o acțiune întitulată „Cadouri triste pentru Putin”. Potrivit organizatorilor, acțiunea „Cadouri triste pentru Putin” este un semnal pentru autoritățile ruse despre încălcările grave ale drepturilor omului care au loc în Crimeea anexată. „În noaptea de Revelion toată lumea așteaptă cadouri și felicitări, iar în Crimeea, familiile deținuților politici și rudele celor dispăruți fără de urmă îi așteaptă pe părinții, fiii și frații lor acasă”, au declarat organizatorii, citați de Hromadske.
„Autoritățile de ocupație din Crimeea zi de zi oferă „cadouri” în formă de percheziții, arestări, amenzi, dispariții ale oamenilor din peninsulă. Am decis să-i oferim lui Putin și tuturor acoliții săi rapoarte, în care am adunat informații cu privire la toate infracțiunile pe care le comit ei în Crimeea”, a declarat președinta Consiliului de Administrație КримСОС Tamila Tașeva.
Participanții la eveniment, apărători ai drepturilor omului, jurnaliști și activiști au colectat un dosar mare de 5 kg, pe care l-au expediat „în birourile Kremlinului” în Rusia. Președintele Grupului de advocacy din Crimeea, Olga Scripnic a menționat: „Sperăm foarte mult să vină acel moment, când Putin va asculta acest raport în sala de judecată de la Haga”.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.