Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Bilanțul cutremurelor care s-au produs…

Bilanțul cutremurelor care s-au produs în Turcia și Siria a depășit 23 000 de victime

Sursa: Reuters

Echipele de salvare au salvat vineri un bebeluș de 10 zile și pe mama sa prinși în ruinele unei clădiri din Turcia și au scos mai multe persoane din alte locuri, în timp ce președintele Tayyip Erdogan a declarat că autoritățile ar fi trebuit să reacționeze mai repede la cutremurele majore de la începutul săptămânii, scrie Reuters.

Bilanțul celor mai devastatoare cutremure din regiune din ultimele două decenii se ridică la peste 23 700 de morți în sudul Turciei și nord-vestul Siriei, la patru zile după ce au avut loc. Alte câteva sute de mii de persoane au rămas fără adăpost și fără hrană în condiții de iarnă.

Președintele sirian Bashar al-Assad a efectuat prima sa călătorie în zonele afectate de la cutremur, vizitând un spital din Alep, a anunțat presa de stat.

De asemenea, guvernul său a aprobat livrările de ajutoare umanitare pe liniile de front ale războiului civil de 12 ani din țară, o măsură care ar putea accelera sosirea ajutorului pentru milioane de oameni. Programul alimentar mondial a declarat anterior că a rămas fără stocuri în nord-vestul Siriei, controlat de rebeli, deoarece starea de război a complicat eforturile de ajutorare.

Cutremurul, care a avut loc în primele ore ale zilei de luni, este al șaptelea cel mai fatal dezastru natural din acest secol, înaintea cutremurului și tsunami-ului din Japonia din 2011 și se apropie de cele 31 000 de persoane ucise de un cutremur în Iranul vecin în 2003, potrivit sursei citate.

Erdogan a vizitat vineri provincia turcă Adiyaman, unde a recunoscut că răspunsul guvernului nu a fost atât de rapid pe cât ar fi putut fi.

„Deși avem cea mai mare echipă de căutare și salvare din lume în acest moment, este adevărat că eforturile de căutare nu sunt atât de rapide pe cât am fi vrut să fie”, a declarat el.

El a mai spus că în unele zone au avut loc jafuri în magazine.

Bilanțul victimelor cutremurului cu magnitudinea de 7,8 și a mai multor replici puternice din ambele țări a depășit numărul celor peste 17 000 de morți din 1999, când un cutremur la fel de puternic a lovit nord-vestul Turciei.

Numărul deceselor în Turcia a crescut vineri la 20 213, a anunțat ministrul sănătății din această țară. În Siria, peste 3 500 de persoane au fost ucise. Multe alte persoane rămân sub dărâmături.

Aproximativ 24,4 milioane de persoane din Siria și Turcia au fost afectate, potrivit oficialilor turci și Națiunilor Unite, într-o zonă care se întinde pe o distanță de aproximativ 450 de km, de la Adana, în vest, până la Diyarbakir, în est. În Siria, oamenii au fost uciși până în sudul Hama, la 250 de km de epicentru.

Mulți oameni și-au amenajat adăposturi în parcări de supermarketuri, moschei, pe marginea drumurilor sau printre ruine.

În Siria, livrările de ajutoare de-a lungul liniilor de front convenite vineri vor avea loc în cooperare cu Organizația Națiunilor Unite, Comitetul Internațional al Crucii Roșii și Semiluna Roșie Arabă Siriană, a declarat presa de stat.

Organizația Națiunilor Unite făcuse presiuni pentru ca ajutoarele să circule mai liber în Siria, în special în nord-vest, unde a estimat că peste 4 milioane de persoane se aflau deja în dificultate înainte de cutremur.

Zeci de avioane încărcate cu ajutoare au sosit în zonele deținute de guvernul lui Assad începând de luni, dar puține au ajuns în nord-vest.