Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Bellingcat: Trei participanți la negocierile…

Bellingcat: Trei participanți la negocierile ruso-ucrainene au prezentat simptome ale otrăvirii cu arme chimice

Imagien-simbol

Grupul independent de investigații Bellingcat scrie că trei participanți la negocierile ruso-ucrainene de la începutul lunii martie ar fi prezentat simptome ale otrăvirii cu arme chimice în noaptea de 3 spre 4 martie. Una dintre victime ar fi fost oligarhul rus Roman Abramovici.

Ziarul financiar american, The Wall Street Journal (WJS) notează că celelalte două persoane care, de asemenea, ar fi prezentat simptome ale otrăvirii cu arme chimice fac parte din delegația ucraineană.

„Bellingcat poate confirma că trei membri ai delegațiilor care au participat la negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia în noaptea de 3 spre 4 martie 2022 au prezentat simptome compatibile cu otrăvirea cu arme chimice. Una dintre victime a fost antreprenorul rus Roman Abramovici”, a anunțat grupul de investigații Bellingcat într-o postare pe Twitter.

Corespondentul The Guardian, Shaun Walker, citând surse, a declarat că, după apariția simptomelor, Abramovici și-a pierdut vederea timp de câteva ore și a fost transportat în Turcia pentru tratament.

Pe 3 martie 2022, a doua rundă de negocieri dintre delegațiile Ucrainei și Federației Ruse a avut loc pe teritoriul regiunii Brest din Belarus.

Negocierile dintre Rusia și Ucraina au început la sfârșitul lunii februarie. Prima rundă de discuții a avut loc în Belarus. După aceea, negocierile au continuat în format online. Următoarea rundă de negocieri ruso-ucrainene va avea loc în perioada 29-30 martie în Turcia.

La mijlocul lunii martie, Financial Times a raportat că Moscova și Kievul au elaborat un plan din 15 puncte pentru a pune capăt ostilităților din Ucraina. Acesta prevede încetarea focului și retragerea trupelor rusești dacă Ucraina acceptă statutul de neutralitate și refuză să desfășoare trupe străine pe teritoriul său. De asemenea, scrie ziarul, Kievul poate primi garanții de securitate din partea aliaților – SUA, Marea Britanie și Turcia. Oficialii ambelor părți au spus că planul nu este definitiv.

Anterior, Mihail Podolyak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelensky, a subliniat că există un acord între delegații de a nu discuta despre evoluțiile „documentului de pace” până când părțile nu vor conveni asupra unei poziții de compromis, care poate fi făcută publică.