Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Belarus cere Lituaniei să o…

Belarus cere Lituaniei să o extrădeze pe opozanta Svetlana Tihanovskaia

Republica Belarus a anunţat vineri că i-a cerut Lituaniei să o extrădeze pe lidera opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia, urmărită în ţara sa pentru rolul său în mişcarea de contestare post-electorală în 2020, informează Parchetul belarus într-un comunicat.

„Parchetul general al Belarus i-a cerut Parchetului general al Lituaniei să o extrădeze pe Svetlana Tihanovskaia pentru ca ea să poată fi urmărită pentru infracţiuni împotriva ordinii şi securităţii publice”, informează Parchetul belarus într-un comunicat care precizează că acţionează în conformitate cu un acord bilateral de asistenţă juridică din 1992.

Regimul preşedintelui nerecunoscut al Belarus Aleksandr Lukaşenko reprimă de anul trecut o mişcare de contestare istorică generată de realegerea lui controversată, în august. Contracandidată a lui Lukaşenko în alegerile prezidenţiale, Tihanovskaia, lideră a opoziţiei belaruse, a fost constrânsă să se refugieze în Lituania imediat după scrutin, după ce a fost ameninţată, spune ea, de serviciile de securitate belaruse, potrivit Agerpres.

Autorităţile belaruse o acuză că a organizat anul trecut „revolte în masă”, referindu-se astfel la mişcarea de manifestaţii. Tihanovskaia este de asemenea urmărită în justiţie din toamna lui 2020 pentru „apeluri la acţiuni ce aduc atingere securităţii naţionale”, infracţiune pasibilă de o pedeapsă de trei până la cinci ani de închisoare.

Anchetatorii au publicat marţi o înregistrare video, afirmând că aceasta o arată pe Svetlana Tihanovskaia discutând planuri prin care să preia controlul asupra unor clădiri guvernamentale din Gomel, al doilea oraş ca mărime din Belarus, după alegerile prezidenţiale din august.

Opozanta a insistat mereu asupra caracterului paşnic al manifestaţiilor şi a denunţat recurgerea la forţă şi represaliile orchestrate de autorităţi.

La 28 februarie, Uniunea Europeană a anunţat decizia de a prelungi până la 28 februarie 2022 sancţiunile impuse împotriva preşedintelui nerecunoscut al Belarus Aleksandr Lukaşenko şi a unor membri ai regimului său implicaţi în reprimarea protestelor împotriva alegerilor prezidenţiale contestate de la 9 august.

Circa 88 de persoane, printre care şi Aleksandr Lukaşenko, şi şapte entităţi, au fost sancţionate cu o interdicţie de călătorie în UE şi o îngheţare a bunurilor aflate pe teritoriul blocului comunitar, potrivit Agerpres.

Aceste sancţiuni impuse în octombrie, noiembrie şi decembrie 2020 „le transmit actorilor politici şi economici din Belarus că acţiunile lor şi susţinerea lor faţă de regim trebuie să aibă un cost”, subliniază comunicatul publicat de Consiliul UE.

Măsurile l-au vizat pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko, pe fiul său, mai mulţi miniştri, înalţi funcţionari, şefi de întreprinderi şi de societăţi care susţin violenta reprimare a manifestaţiilor organizate împotriva fraudei electorale şi intimidarea jurnaliştilor în Belarus, precum şi responsabili pentru frauda electorală.

UE a refuzat să recunoască rezultatele alegerilor prezidenţiale considerate drept „trucate”.