• ads
 • BBC: De ce unii dintre noi sunt stresați când revin la muncă, după perioada de izolare

  BBC: De ce unii dintre noi sunt stresați când revin la muncă, după perioada de izolare
  de
  vizualizări
  30 mai 2020 | 18:03

  Europa revine încet la viață, odată cu ridicarea sau relaxarea restricțiilor impuse de pandemia COVID-1. Statele europene și-au redeschis treptat activitățile comerciale și spațiile publice, în vreme ce tot mai multe persoane încep să se reîntoarcă la locurile de muncă. Doar că unii dintre noi se simt extrem de inconfortabil în noua situație și devin stresați când vine vorba de reluarea rutinei obișnuite de la serviciu, se arată într-o analiză BBC.

  De la prima decizie a autorităților care ne-a impus un soi de arest la domiciliu, am visat cu toții la ziua liberării și la reîntoarcerea la o „viață normală” în care să putem bea în tihnă o bere la o terasă, să urmărim un spectacol la teatru sau să pierdem pur și simplu timpul la cumpărături în mall. Am visat la o călătorie cu trenul, la probatul hainelor într-un magazin și chiar la ideea de a da mâna cu cineva.

  Însă, odată cu revenirea la locurile de muncă din cadrul așa-numitelor „servicii neesențiale”, unii dintre noi resimt o oarecare anxietate ori nu se simt deloc în largul lor în această perioadă.

  Acum, spre deosebire de zilele când lucram de acasă, drumul până la serviciu sau munca la birou sporesc riscul contaminării cu noul coronavirus. Nu mai deținem controlul așa cum credeam că o facem când petreceam mai mult timp în casă.

  O primă explicație este că în toate aceste luni ne-am aflat într-o stare de perpetuă nesiguranță care a avut ca efect acumularea unor „cantități enorme de stres”, este de părere dr. Karen Cassiday, psiholog clinician și director la Anxiety Treatment Center of Greater Chicago.

  Iar toate aceste stări nu vor dispărea dintr-o dată, avertizează psihologul. Acesta e motivul pentru care, în cazul unora dintre noi, ideea de a reveni la vechile obiceiuri nu este privită cu prea mult optimism.

  Atunci când ne confruntăm cu o problemă, dacă ne putem implica într-un fel în rezolvarea ei, acest lucru ne dă senzația că ne aflăm în control”, explică dr. Cassiday.

  În schimb, în perioada pandemiei, cei mai mulți dintre noi am fost rugați să ajutăm nefăcând nimic. A trebuit să stăm, pur și simplu, în case. Revenitul brusc la muncă și la activitate nu va înlătura, dintr-o dată, senzația de neputință pe care am experimentat-o în timpul izolării la serviciu, spun psihologii.

  Este în regulă să ne simțim, în această perioadă, neconfortabil în prezența altor oameni? Ce spun psihologii

  În plus, carantina a venit și cu o serie de beneficii: faptul că poți petrece mai mult timp împreună cu familia și cu cei dragi, dispariția timpilor morți în trafic, în timpul deplasărilor la și dinspre serviciu sunt câteva dintre ele. Toate aceste dispar acum, odată cu „revenirea la normalitate”.

  Mai puțin timp petrecut în trafic în drumul de la și dinspre serviciu a însemnat mai multe ore de somn, mai mult timp petrecut cu familia, mai puțină presiune socială”, arată dr. David Rosmarin, fondatorul Center for Anxiety din New York.

  Reîntoarcerea la vechile obiceiuri înseamnă și părăsirea spațiului relativ sigur al locuinței pentru a înfrunta aglomerația de oameni de pe străzi sau din mijloacele de transport în comun. 

  „Să stai îngrămădit cu alte persoane într-un tren care face naveta, reprezintă, în sine, un stres de care mulți dintre noi încercau să scape lucrând part-time sau de acasă, încă dinainte de pandemie”, spune Karin Cassiday.

  Oamenii de știință sunt de părere că actualele măsuri de distanțare sociale vor fi valabile o perioadă îndelungată, până când un vaccin va putea fi produs cu succes pe scară largă sau până la atingerea așa-numitei imunități de turmă.

  Practic, atrage atenția dr. Rosmarin, această stare de neliniște sau stres pe care o vom experimenta în perioada următoare va face parte din „noua normalitate”.

  „Ca oameni, ne confruntăm în permanență cu noi provocări. Iar asta este cât se poate de în regulă”, spune psihologul.

  Sursa: BBC, Digi24

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Primarul de Hîncești, despre constatările ANI: „Vom merge în proces de judecată”

  Primarul de Hîncești, Alexandru Botnari, susține că va merge în proces de judecată după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis joi, 9 iulie, un act de constatare în privința sa, în care este indic…
  Primarul de Hîncești, despre constatările ANI: „Vom merge în proces de judecată”

  DOC/ Exercitarea profesiei de medic veterinar va fi reglementată prin lege

  Organizarea şi exercitarea profesiei de medic veterinar va fi reglementată prin lege. Un proiect de lege în acest sens a fost votat joi, 9 iulie, în lectura finală.    Potrivit proiectului, domeniul d…
  DOC/ Exercitarea profesiei de medic veterinar va fi reglementată prin lege

  Valul doi, de prezidențiale

  Un avocat, contaminat cu COVID-19, s-a tratat acasă, la recomandarea medicului de familie… A ajuns la spital în stare gravă, după o săptămână de la începerea tratamentului efectuat în izolare. O juristă, afecta…
  Valul doi, de prezidențiale

  Italia și-a închis granițele pentru Republica Moldova și alte 12 țări

  Italia şi-a închis joi, 9 iulie, graniţele pentru persoanele care sosesc din Republica Moldova și alte 12 ţări, acestea fiind considerate regiuni cu risc ridicat de răspândire a infecţiilor cu noul coronavirus,…
  Italia și-a închis granițele pentru Republica Moldova și alte 12 țări

  DOC/ Oficial. Sesiunea de examene din luna iulie, anulată. Procedura în baza căreia vor fi eliberate diplomele de bacalaureat

  Sesiunea de examene programată pentru luna iulie curent va fi anulată. Parlamentul a aprobat joi, 9 iulie, în două lecturi, proiectul de lege  pentru modificarea Legii privind anularea examenelor nați…
  DOC/ Oficial. Sesiunea de examene din luna iulie, anulată. Procedura în baza căreia vor fi eliberate diplomele de bacalaureat

  Cerințele de asigurare minime pentru daunele produse pasagerilor, bagajelor și mărfurilor, votate de Parlament

  Parlamentul a votat joi, 9 iulie, în lectură finală proiectul de lege cu privire la răspunderea și cerințele de asigurare a operatorilor aerieni și a operatorilor de aeronave. Potrivit noii legi, operatorii aer…
  Cerințele de asigurare minime pentru daunele produse pasagerilor, bagajelor și mărfurilor, votate de Parlament