Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Autoritățile din Cehia propun încălzirea…

Autoritățile din Cehia propun încălzirea clădirilor la temperaturi mai scăzute în cazul unei crize energetice la iarnă

Sursa foto: mpo.cz

Ministerul Industriei și Comerțului din Cehia propune limitarea temperaturii în clădiri, în cazul unei crize de combustibili în urma războiului din Ucraina. Autoritățile cehe menționează că scopul acestei initiative este crearea instrumentelor legislative care le-ar permite să facă economiile necesare de gaze naturale.

„Scopul nostru este să avem instrumente legislative pregătite care să ne ajute să realizăm economiile necesare în cazul escaladării războiul energetic al dictatorului rus Vladimir Putin”, spune ministrul Industriei și Comerțului din Cehia, Jozef Síkela.

Propunerea autorităților din Cehia corespunde obiectivului Comisiei Europene de reducere a consumului de gaze naturale cu 15% până în martie 2023.

Această propunere se regăseşte într-un proiect de act normativ ce cuprinde un tabel detaliat al temperaturii maxime admise în urma pornirii sistemelor de încălzire în funcţie de tipul încăperii.

Astfel, în birouri, camere de hotel, bucătării, camere de zi sau camere ale copiilor temperatura ar trebui limitată la 18 grade Celsius, iar în instituţiile de învăţământ, inclusiv şcoli şi grădiniţe, la maxim 19 grade.

În spitale temperatura maximă ce se regăseşte în respectiva propunere este de 20 de grade Celsius, indiferent că este vorba despre rezervele unde sunt internaţi bolnavii, de cabinete sau săli de operaţie.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Industriei și Comerțului din Cehia, noile reguli de limitare a temperaturilor interioare ar trebui să se aplice clienților conectați la sistemele de alimentare cu energie termică, cu excepția sistemelor care utilizează cel puțin 80% surse regenerabile de energie.

„Prin urmare, decretul se aplică în principal surselor de cărbune și gaz (…). MPO a consultat reprezentanții Ministerului Sănătății la stabilirea temperaturilor individuale și se bazează parțial și pe practica internațională”, anunță Ministerului Industriei și Comerțului din Cehia. Decretul urmează să fie evaluat de Consiliul Legislativ al Guvernului.

Statele UE au convenit o reducere voluntară a consumului lor de gaze cu 15% până în martie 2023, reducere pe care însă Comisia Europeană o poate face să devină obligatorie în cazul unui risc de ”penurie gravă”, ce ar putea surveni în eventualitatea sistării furnizării gazelor ruseşti în contextul războiului din Ucraina sau al sancțiunilor impuse Rusiei, dar aplicarea acestui acord prevede mai multe excepţii pentru unele state membre.