Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Artistă din Georgia, despre proteste:…

Artistă din Georgia, despre proteste: Vrem să arătăm că politicienii ruși nu sunt bineveniți aici

În aceste zile, în Georgia au loc proteste violente în contextul vizitei deputatului rus Serghei Gavrilov, care la deschiderea Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei, a ocupat locul Președintelui Parlamentului Georgiei. La manifestații, poliția a folosit gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene.

În acest context, dar și pe fonul recentelor proteste din R. Moldova, ZdG a discutat cu artista georgiană Mariam Natroshvili, una dintre creatorii „Muzeului Călător”, un proiect care presupune că artiștii merg în vizită la oameni cu colecții de fotografii și video, toate aflate într-o singură valiză. Miriam ne-a vorbit despre proteste, Pride-ul de la Tbilisi din această săptămână, dar și despre locul artiștilor în politică.

  • Din punctul dvs. de vedere, ce se întâmplă în Georgia în aceste zile?
  • Este o întrebare pe care mi-o pun și eu mie. De fapt, e un scenariu foarte complicat. E foarte complicat să înțelegi ce se întâmplă acum în realitate, pentru că, pentru mine, totul a început cu Parada gay – acum e Săptămâna Pride-ului (Pride Week), și forțele radicale de dreapta, care lucrează cu bani din Rusia – asta e sigur, au început să protesteze împotriva acestui Pride Week. Poliția a declarat oficial că ei nu pot asigura securitatea Pride-ului, deci acesta nu ar trebui să aibă loc. Au spus că acesta ar putea să nu fie un eveniment în care lumea să se simtă în siguranță, din cauza acestor radicali. Prin urmare, organizatorii au declarat că, totuși, Pride-ul va avea loc, dar nu anunță unde și când. Asta s-a întâmplat cu două zile în urmă. Ieri dimineața, ne-am trezit și am descoperit că în Parlamentul Georgiei, pe scaunul liderului acestuia, stă o persoană din Partidul Comunist, un deputat rus. Acesta a fost invitat aici de către Adunarea Interparlametară a Ortodoxă și știm că s-au folosit bani din buget pentru vizită. Așadar, a fost un protest ieri, la 7 seara și mulți oameni au participat. A mers și opoziția. Ulterior, după ce opoziția a plecat, oamenii au rămas încă acolo, iar poliția și unitățile speciale ale acesteia a început să vâneze oamenii. Mulți au fost răniți, două persoane și-au pierdut ochiul. Au folosit gloanțe de cauciuc și gaz lacrimogen. Din câte știu, 500 de oameni sunt arestați. Între timp, deputatul rus Gavrilov a plecat. Ideea este că statul afirmă că nu poate oferi siguranță pentru Pride, dar după o zi își vânează proprii cetățeni care protestează împotriva acelui deputat rus, aflat în Parlamentul Georgiei. Deci, ce se întâmplă? Nu știu. Cred că ne-am trezit în Rusia, de fapt. Fotografia cu acel deputat rus în scaunul din Parlamentul Georgiei este o bună imagine a ceea se întâmplă ultimii 7 ani în Georgia – influența rusă și guvernarea pro-rusă pe care o avem și pe care chiar nu ne-o dorim.
  • Din pancartele pe care le-am văzut pe străzi, oamenii cereau Rusiei să lase Georgia în pace…
  • De fapt, ieri, Gavrilov a plecat pe la ora trei. Seara, cererile protestatarilor pentru șeful Parlamentului erau să-și dea demisia, pentru ministrul de Interne la fel, cred. Dar, nimeni nu a făcut vreun comentariu până acum. Prim-ministrul a vorbit noaptea despre încălcarea Constituției și a spus că au trebuit să facă asta, dar e o nebunie ce s-a întâmplat – au vânat oamenii până la 7 dimineața. Și jurnaliștii au fost răniți. Un prieten fotograf a primit un glonte de cauciuc în spate. E teribil. Nu știu ce se va întâmpla acum. Pentru mine, pare că această situație oferă mână liberă tuturor, exceptând societății care vrea să trăiască într-o țară normală. Azi seara iar vom ieși, vor fi iarăși proteste și vom cere din nou demisia oamenilor care au planificat vizita acestui deputat rus și care i-au permis să vină în Parlament. Însă acum povestea e mult mai mare decât acest deputat, acum aceasta este despre un stat care-și vânează propriii cetățeni și îi împușcă cu gloanțe de cauciuc.
  • Ce face opoziția acum?
  • Asta e cea mai mare întrebare. Opoziția a încercat seara să intre în Parlament, de asta s-a vorbit atunci când s-a spus de neconstituționalitate. Dar, apoi, ei au plecat și forțele de ordine au continuat să vâneze oamenii care nu aveau legătură cu opoziția. Probabil, opoziția va folosi asta pentru sine, adică toată lumea joacă pentru propria putere, desigur. Eu nu mai vreau o revoluție acum dar, cu siguranță, trebuie să acționăm și să cerem demisii pentru oamenii care au făcut aceste decizii.
  • Ce credeți că pot face artiștii acum și, în general, ar trebui ei să se implice în acțiuni politice?
  • Pentru mine, arta este foarte politică astăzi. Dacă nu e așa, atunci este doar decorație probabil, sau ceva de acest gen. Pentru mine, e important să se acționeze în asemenea situații și să se facă ceva, poate într-un mod creativ sau, pur și simplu, doar să se stea la proteste alături de alții. Ideea că arta nu este politică e o aiureală, în opinia mea.
  • Cum pot oamenii simpli să evite situațiile violente, în viziunea dvs.?
  • Să încerce să nu fie violenți ei înșiși, și asta e ceea ce fac georgienii, de fapt…
  • Dar sunt provocatori la aceste manifestații?
  • Întotdeauna sunt și provocatori și sunt situații diferite. Nu există reguli stricte pentru proteste, dar primul lucru care trebuie reținut e că oamenii nu trebuie să se implice în orice fel de provocări și să facă decizii cu mintea rece, deși e dificil când e atâta lume în jur.
  • Ce sperați să se întâmple după aceste proteste?
  • Demisiile responsabililor și vrem să arătăm Rusiei că forțele miliatre și politicienii ruși nu sunt bineveniți aici. Cred că noi am reușit cumva să arătăm asta, să facem vizibil acest lucru. Politicienii pro-ruși trebuie să plece.

Sursa foto: Fb/arhiva personala