Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Arestovich, despre implicarea așa-zisei armate…

Arestovich, despre implicarea așa-zisei armate transnistrene în războiul din Ucraina: „Eu nu cred că cei din regiunea transnistreană au capacitate militară. Și chiar dacă vor lupta vreo zi sau două, nu vor reuși nici să primească experiență militară” – VIDEO

Oleksiy Arestovich, consilier al șefului de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelensky, a afirmat într-un interviu pentru Nord News că se îndoiește de faptul că așa-zisă armată transnistreană ar putea lupta alături de forțele rusești în războiul din Ucraina. El spune că în cazul în care așa-zisă armată transnistreană se va implica în război „nu va reuși nici să primească experiență militară”.

„Eu nu cred că așa-zisa armată transnistreană demult nu a avut posibilitatea să repare unitățile militare, armamentul, să le întrețină, și chiar dacă îi va aduna pe cei 15000 de soldați, fapt de care nu sunt sigur, fiindcă nici Belarus nu poate aduna 15000 de oameni, chiar și în ciuda depozitelor de armament de la Cobasna, nu sunt sigur că vor putea să construiască o armată gata de luptă.

Dacă e sa vorbim despre armata ucraineană, care distruge sute de unități militare și mii de soldați de elită ale armatei ruse, atunci ce putem vorbi despre așa-zisa armată a așa-zisei regiuni transnistrene, dar pot spune că din 2017, Rusia ia în calcul așa-zisa armată transnistreană ca al treilea corpus militar, prima și a doua sunt DNL ȘI LNR (republica populară Donețk și Lugansk, n.r.). Implicarea regiunii transnistrene este problema internă a R. Moldova și a României. România ca țară NATO și parte a UE, asta deja le va atinge interesele proprii (a României, n.r.), și interesele R. Moldova care e candidat NATO și UE și cred că trebuie de trecut la următoarele etape de sancțiuni și ajutor militar, dar eu nu cred că ei (regiunea transnistreană, n.r.) vor recurge la asta, ei singuri știu ce capacitate militară au, niciuna, zero, și chiar daca vor lupta vreo zi sau două, eu cred că ei nu va reuși nici să primească experiență militară”, a declarat Arestovich, fiind întrebat despre cât de serioasă e amenințarea pentru Ucraina din partea stângă a Nistrului.

În regiunea transnistreană staționează aproximativ 1 500 de militari ruși în cadrul Grupului Operațional al Trupelor Ruse (GOTR), o parte importantă dintre ei sunt locuitori ai regiunii transnistrene care au și cetățenia rusă.

Pe 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina. Potrivit ONU, de la începutul ofensivei Rusia asupra Ucrainei, cel puțin 925 de civili au fost uciși, iar 1496 de civili au fost răniți. Până acum, Ministerul Apărării al Federației Ruse a raportat despre pierderile armatei sale o singură dată – pe 2 martie.