Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Șapte țări au început să…

Șapte țări au început să elibereze certificate digitale ale UE privind COVID

sursa: Mediafax

În urma acordului politic, de pe 20 mai curent, cu privire la reglementarea certificatului, încheiat între Parlamentul European și Consiliu, a fost lansat pilonul tehnic al sistemului UE. Creat în două luni, portalul UE asigură verificarea caracteristicilor de securitate care se conținut în codurile QR ale tuturor certificatelor.

Șapte state membre – Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia au decis să se conecteze la portal și au început să elibereze primele certificate ale UE.

Lansarea portalului marchează sfârșitul lucrărilor pregătitoare la nivelul UE

Acest lucru le va permite cetățenilor și autorităților să aibă certitudinea că certificatele sunt autentice. În timpul acestui proces, nu se schimbă și nu se păstrează date cu caracter personal.

Certificatul digital al UE privind COVID a atins o nouă etapă importantă odată cu lansarea sistemului tehnic la nivelul UE, care permite verificarea certificatelor în condiții de siguranță și cu respectarea vieții private.

De pe 10 mai, 22 de țări au testat deja portalul cu succes

Regulamentul se va aplica de la 1 iulie, însă toate statele membre care au trecut cu succes testele tehnice și care sunt pregătite să elibereze și să verifice certificatele pot începe să utilizeze deja sistemul în mod voluntar.

Certificatul UE a fost propus de Comisie pentru „reluarea călătoriilor în condiții de siguranță în această vară”. Acesta va fi gratuit, securizat și accesibil tuturor cetățenilor.

Disponibil în format digital sau pe hârtie, certificatul va fi o dovadă a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obținut un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma unei infecții.

Acordul politic de pe 20 mai trebuie să fie adoptat în mod oficial de Parlamentul European și Consiliu.

Pe 17 martie, Comisia Europeană a prezentat o propunere de creare a unui certificat al UE privind COVID pentru a facilita libera circulație în condiții de siguranță a cetățenilor în UE în timpul pandemiei.