Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   APCE a votat un amendament…

APCE a votat un amendament prin care recunoaște oficial că „Federația Rusă a ocupat regiunea transnistreană a R. Moldova” – DOC

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a analizat și votat marți, 15 martie, un amendament, la rezoluția prin care Federația Rusă a fost exclusă din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, prin care a recunoscut că Federația Rusă a ocupat în 1992 regiunea transnistreană – o parte a R. Moldova, numită de ruși Transnistria.

Mai exact, prin amendamentul aprobat, APCE a recunoscut oficial „regiunea transnistreană ca zonă de ocupație rusă”.

Conținutul amendamentului aprobat: recunoașterea agresiunii armate ruse împotriva Moldovei precum și ocuparea Transnistriei de către Rusia”.

Membrii APCE din România, Ucraina, Franța, Estonia, Marea Britanie, Georgia și Turcia au propus adunării recunoașterea oficială a ocupației ruse a unei părți a R. Moldova – regiunea transnistreană.

Amendamentul aprobat:

Pe 4 martie curent, așa-numitele autorități de la Tiraspol au anunțat că se adresează către ONU, OSCE și comunitatea internațională cu o solicitare de recunoaște a „Republicii Moldovenești Nistrene, drept o realitate care există de mai bine de 30 de ani” și au solicitat, de asemenea, „asigurarea respectării dreptului poporului din regiunea transnistreană la autodeterminare și stabilirea relațiilor diplomatice cu Republica Moldovenească Nistreană”.

Este pentru prima dată când regiunea transnistreană este recunoscută oficial ca teritoriu ocupat de forțele armate ruse. Anterior, în cadrul Consiliului Europei, se menționa că regiunea transnistreană se află „sub controlul efectiv” al Rusiei.

Marți, 15 martie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat rezoluția prin care Federația Rusă a fost exclusă din APCE.