Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Anchetatorii ucraineni susțin că au…

Anchetatorii ucraineni susțin că au descoperit o tabără de trupe ruse lângă granița cu Harkov și Lugansk. Rusia spune că ar interveni în apărarea separatiștilor din estul Ucrainei

Grupul de cercetare al Echipei de Informații a Conflictului din Ucraina (CIT) a descoperit o tabără de teren de trupe rusești lângă granița cu regiunile Harkov și Luhansk din regiunea Voronej, scrie Hromadske. Totodată, Rusia ar putea interveni în apărarea separatiștilor pro-ruși din regiunile Donbas și Lugansk din estul Ucrainei, dacă va fi cazul, spune un oficial de la Kremlin, potrivit BBC, în contextul în care Rusia și-a accentuat prezența militară în apropiere de frontiera ucraineană.

Potrivit anchetatorilor, aceștia au studiat videoclipuri pe rețelele de socializare despre transferul de trupe și au constatat că echipamentul ajunge adesea în regiunea Voronej.

Hromadske scrie că trupele se concentrează într-o tabără de câmp la sud de Voronej – aceasta se află la aproximativ 250 km de granița cu regiunile Harkov și Luhansk controlate de Ucraina. De asemenea, este probabil ca trupele să se concentreze nu departe de Ostrogozhsk – la aproximativ 150 km de granița cu Ucraina.

O parte semnificativă a echipamentului este alocată districtului militar central, care nu se învecinează cu Ucraina, iar pentru a ajunge la Voronej, echipamentul a parcurs sute și mii de kilometri. CIT a stabilit că eșaloanele militare se descarcă în stațiile Maslovka și Trisvyatskaya din regiunea Voronej.

Potrivit videoclipurilor și fotografiilor locale, anchetatorii au observat că în zonă a fost amenajată o tabără de corturi, un spital de campanie cu semne de servicii medicale și o bucătărie. CIT consideră că există indicii că acesta va fi unul dintre locurile în care vor fi dislocate trupe.

Jurnalistul de la NYT, Christian Tribert, a publicat imagini din satelit care arată echipament militar în regiunea Voronej.

CIT notează că o prezența trupelor rusești lângă Voronej „este tulburătoare, deoarece nu poate fi explicată prin exerciții sau chiar pregătiri pentru o ofensivă ucraineană”. Concentrarea forțelor rusești lângă granița cu Ucraina a fost numită fără precedent din 2015.

„Cu toate acestea, chiar și în acest caz, este imposibil să vorbim fără echivoc despre inevitabila invazie a trupelor rusești pe teritoriul controlat de Ucraina. Dacă scopul Kremlinului este de a pune presiune pe Kiev și Washington, atunci ar fi logic să desfășoare trupe într-un mod destul de amenințător: de exemplu, lângă granița cu Harkov și partea controlată a regiunii Luhansk „, concluzionează CIT.

În timpul unui discurs în Rada Supremă din 30 martie, comandantul-șef al forțelor armate Ruslan Khomchak a declarat că Rusia a tras recent trupe la granița cu Ucraina sub pretextul exercițiilor și antrenamentelor militare, ceea ce reprezintă o amenințare pentru militari. Despre acest lucru au vorbit mai târziu și președintele Volodymyr Zelenskyy și Direcția principală de informații din Ministerul Apărării. CIT a publicat, de asemenea, dovezi ale transferului trupelor rusești la granița cu Ucraina. Pe fondul intensificării activității militare a Rusiei, Ucraina a organizat o serie de consultări cu statele partenere (în special, președintele SUA Joe Biden cu Zelensky), iar ambasadorii NATO au organizat o întâlnire de urgență.

Rusia spune că ar interveni în apărarea separatiștilor din estul Ucrainei

Confruntările militare s-au intensificat în ultimele săptămâni în regiunile ucrainene Lugansk şi Doneţk, în pofida armistiţiului în vigoare. Rusia, care este acuzată de susţinerea insurgenţilor proruşi, a suplimentat efectivele militare în apropierea frontierelor Ucrainei.

Oficialul, Dmitry Kozak, a spus că forțele ruse ar putea interveni pentru a-și „apăra” cetățenii.

„Totul depinde de amploarea conflagraţiei”, a declarat joi seară Dmitri Kozak, adjunct al şefului Cancelariei prezidenţiale de la Moscova, citat de BBC 

El a avertizat, de asemenea, că o escaladare ar putea marca „începutul sfârșitului” pentru Ucraina – „nu o lovitură în picior, ci în față”. Statele Unite și Germania și-au exprimat îngrijorarea față de creșterea tensiunilor.

Potrivit BBC, secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a declarat că numărul trupelor rusești este cel mai mare din 2014, când a început conflictul din estul Ucrainei. Ea a descris situația ca fiind „profund îngrijorătoare”. Rusia nu a detaliat numărul de trupe, dar armata ucraineană a afirmat la sfârșitul lunii martie că aproximativ 20.000 de soldați ruși au fost mutați către granița Ucrainei.

Cincizeci de soldați ucraineni au murit pe tot parcursul anului trecut. La rândul lor, rebelii au declarat că unul dintre luptătorii lor a fost ucis în aceeași zi când trupele ucrainene au tras 14 bombe de mortar într-un sat de la periferia orașului Donetsk.

Germania a cerut, joi, Rusiei reducerea prezenţei militare din apropierea frontierelor Ucrainei, în cursul convorbirii pe care cancelarul Angela Merkel a avut-o cu preşedintele Vladimir Putin. Kremlinul a comunicat că „preşedintele Vladimir Putin şi cancelarul Angela Merkel sunt preocupaţi de escaladarea tensiunilor”. Vladimir Putin a denunţat, în conversaţia cu Angela Merkel, „provocările” Ucrainei, care, în opinia lui, ar vrea „agravarea situaţiei pe linia de contact”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a efectuat o vizită în zona de est controlată de separatiști. „Vizita are loc în zone în care armistiţiul a fost încălcat în ultimele zile şi are rolul menţinerii spiritului de luptă”, a comunicat Preşedinţia Ucrainei. Zelenski a spus că armata ucraineană își dorește menținerea armistițiului, dar că are obligația să apere țara. Zelenski a mai cerut, de asemenea, acceptarea mai rapidă a Ucrainei în NATO, subliniind că „doar intrarea în Alianța Nord-Atlantică mai poate opri Rusia”, potrivit Digi24.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskiy, a venit la putere promițând să aducă pacea, iar iulie anul trecut a fost semnat încetarea focului. Ambele părți s-au acuzat reciproc că au încălcat-o. Se estimează că conflictul a ucis 14.000 de oameni.