Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ambasadorul Belarusului la Chișinău, convocat…

Ambasadorul Belarusului la Chișinău, convocat la Ministerul de Externe pentru a explica declarațiile lui Lukașenko care a spus că războiul din Ucraina se poate extinde în R. Moldova

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) anunță luni, 19 septembrie, despre convocarea ambasadorului Belarusului la Chișinău pentru a solicita explicații în contextul declarațiilor făcute de președintele Aleksandr Lukașenko referitoare la R. Moldova și riscul privind extinderea războiului din Ucraina.

Totodată, responsabilii de la Ministerul de Externe și-au exprimat regretul în legătură cu „rolul pe care îl are Belarus în promovarea agresiunii militare ruse asupra Ucrainei și pentru promovarea repetată în spațiul public a unor mesaje menite să genereze dezinformare și falsuri”.

„Urmare a declarațiilor făcute recent de liderul belarus referitoare la țara noastră, MAEIE va convoca ambasadorul Belarusului la Chișinău pentru a solicita explicații și pentru a prezenta poziția principială a țării noastre: cetățenii R. Moldova condamnă ferm războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată în nota informativă emisă de MAEIE.

R. Moldova și statele partenere acționează „de o manieră responsabilă și cu respectarea cu strictețe” a normelor de drept internațional, subliniază MAEIE.

Lukașenko acuză SUA că împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia: „Astăzi este Ucraina, mâine poate fi R. Moldova, sau Statele Baltice, sau Polonia, sau România”

Într-un discurs de Ziua Unității, președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, a acuzat duminică, 18 septembrie, SUA că împing Europa într-o confruntare militară cu Federația Rusă și a afirmat că „astăzi este Ucraina, mâine poate fi R. Moldova, sau Statele Baltice, sau Polonia, sau România”.

„Washingtonul este implicat în toate conflictele politice importante, dar, în același timp, pare să ignore controversele interne care deja sunt pe cale să devină un impas civil (…). SUA este singura țară care profită de ceea ce se întâmplă aici: ei pot arăta Europei care este locul ei și pot elimina rivalii dintr-o mișcare (…). SUA împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia pe teritoriul Ucrainei. Ei nu își ascund planurile (…). Astăzi este Ucraina, mâine poate fi R. Moldova, sau Statele Baltice, sau Polonia, sau România”, a spus Lukașenko, potrivit agenției de presă afliate Kremlinului TASS și ziarului rus Kommersant.

Liderul Belarusului, un aliat al lui Putin, a mai spus că „lumea a înnebunit și este pe cale să se dezintegreze”.