Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   „Am simțit ca și cum…

„Am simțit ca și cum casa urma să se prăbușească”. Cutremur puternic în Taiwan: patru morți și peste 50 de răniți

Sursa foto: Profimedia Images

Un cutremur puternic a zguduit miercuri dimineață, 3 aprilie, Taiwanul. Acesta este cel mai puternic seism care a lovit insula în ultimii 25 de ani, provocând moartea a patru persoane, rănirea a zeci de oameni și declanșarea unei alerte de tsunami pentru sudul Japoniei și Filipine, care a fost ulterior oprită, notează Reuters.

Seismul a avut magnitudinea de 7,4 grade.

Guvernul taiwanez a anunțat că patru persoane au murit în Hualien, un comitat montan și slab populat din estul țării, iar peste 50 au fost rănite. Totodată, cel puțin 26 de clădiri s-au prăbușit în oraș, iar aproximativ 20 de persoane sunt blocate și operațiunile de salvare sunt în curs de desfășurare, a precizat guvernul.

Posturile de televiziune din Taiwan au prezentat imagini cu clădiri aflate în unghiuri precare în Hualien, unde cutremurul s-a produs chiar în largul mării, în jurul orei 8:00 dimineața, în timp ce oamenii se îndreptau spre muncă și școală. Cutremurul a avut o adâncime de 15,5 km (9,6 mile), potrivit Administrației Centrale de Meteorologie din Taiwan.

„A fost foarte puternic. Am simțit ca și cum casa urma să se prăbușească”, a declarat Chang Yu-Lin, în vârstă de 60 de ani, angajat al unui spital din Taipei.

Agenția meteorologică japoneză a declarat că mai multe valuri mici de tsunami au atins părți din prefectura sudică Okinawa. Agenția de seismologie din Filipine a emis, de asemenea, un avertisment pentru locuitorii din zonele de coastă din mai multe provincii, îndemnându-i să se evacueze spre zone mai înalte.

Taiwanul a emis, de asemenea, un avertisment de tsunami, dar nu a raportat pagube, iar Centrul de avertizare pentru tsunami din Hawaii a declarat ulterior că riscul de valuri tsunami dăunătoare a trecut. În Taipei încă se mai puteau resimți replici, a declarat un martor al agenției Reuters, fiind înregistrate peste 25 de replici, potrivit administrației meteorologice centrale din Taiwan.

Presa de stat chineză a transmis că seismul a fost resimțit în provincia chineză Fujian, în timp ce un martor Reuters a declarat că a fost resimțit și în Shanghai.

Operatorul de electricitate Taipower a declarat că peste 87.000 de gospodării din Taiwan au rămas fără energie electrică, adăugând că cele două centrale nucleare ale țării nu au fost afectate de cutremur.

Operatorul feroviar de mare viteză din Taiwan a declarat că nu au fost raportate pagube sau răniți în trenurile sale.