Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Agențiile sanitare europene recomandă persoanelor…

Agențiile sanitare europene recomandă persoanelor de peste 60 de ani să se imunizeze cu a patra doză de vaccin anti-COVID

Foto: Digi 24

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) recomandă ca a patra doză de vaccin anti-COVID (al doilea booster) să fie făcută de toate persoanele de peste 60 de ani. Până acum, recomandarea viza persoanele de peste 80 de ani. Pragul de vârstă a fost scăzut în contextul noului val de infectări și de spitalizări din Europa.

„Este esențial ca autoritățile de sănătate publică să ia în considerare acum persoanele între 60 și 79 de ani, precum și persoanele vulnerabile de orice vârstă pentru un al doilea rapel. Acestea ar putea fi administrate la cel puțin patru luni după cea precedentă, cu accent pe persoanele care au primit un rapel cu mai bine de 6 luni în urmă. 

Vaccinurile autorizate în prezent continuă să fie foarte eficiente în reducerea spitalizărilor COVID-19, a bolilor severe și a deceselor în contextul variantelor de SARS-CoV-2”, se arată într-un comunicat de presă al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Agenţiile sanitare ale UE au recomandat în aprilie un al doilea booster doar pentru persoanele cu vârste de peste 80 de ani şi pentru cei aparţinând grupurilor vulnerabile. Noua recomandare este aşteptată să faciliteze decizii naţionale în scopul accelerării campaniilor de vaccinare, care au încetinit sau aproape s-au oprit în ultimele luni.

„Observăm în prezent rate de incidenţă a COVID-19 în creştere şi o tendinţă crescătoare în ceea ce priveşte internările şi gradul de ocupare din spitale şi de la terapie intensivă în multe ţări, cauza fiind subvarianta BA.5 a Omicron”, a indicat Andrea Ammon, directoarea ECDC.

Producătorii de vaccinuri, printre care Moderna Inc şi consorţiul Pfizer Inc/BioNTech, testează versiuni ale vaccinurilor lor modificate pentru a combate varianta BA.1 a Omicron. Deşi aceştia au indicat că vaccinurile respective au generat răspunsuri imune adecvate împotriva tulpinii BA.1 şi variantelor intrate mai recent în circulaţie, s-a constatat un răspuns mai scăzut împotriva BA.4 şi BA.5.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), care revizuieşte în prezent două vaccinuri adaptate la noile variante, preconizează că va avea primele vaccinuri din noua generaţie aprobate până în septembrie.

Potrivit comunicatului emis de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), „în prezent, nu există dovezi clare care să susțină administrarea unei a doua doze de rapel persoanelor sub 60 de ani care nu prezintă un risc mai mare de boală severă”.

„ECDC și EMA au cerut autorităților de sănătate publică din UE să planifice rapeluri suplimentare în timpul sezonului de toamnă și iarnă pentru persoanele cu cel mai mare risc de boală severă, combinând posibil vaccinările COVID-19 cu cele pentru gripă”, se arată în comunicatul ECDC.

În contextul creșterii numărului de infectări cu coronavirus din R. Moldova, marți, 12 iulie, ministra Sănătății, Ala Nemerenco și directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Jelamschi vor organiza o conferință de presă cu privire la evoluția situației epidemiologice a infecției COVID-19.