Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Activistul Oleg Brega va candida…

Activistul Oleg Brega va candida la funcția de consilier general al municipiului București: „M-au băgat în listă, singurul candidat cu… cască”

Cunoscutul activist Oleg Brega candidează la funcția de consilier general al Consiliului General al Municipiului București pe lista Partidului Verde. Alegerile urmează să aibă loc la 27 septembrie.

„M-au băgat în listă, singurul candidat cu… cască!”, a comentat Oleg Brega pe pagina sa de facebook. Partidul Verde a fost fondat în 2005 și este singurul partid politic din România membru al Verzilor Europeni. Este membru cu drepturi depline în European Green Party (EGP), reprezentat prin Grupul Verzilor în Parlamentul European.

În 2019, președintele formațiunii a devenit cunoscutul actor și prezentator de televiziune, Florin Călinescu.

Oleg Brega este un cunoscut activist civic și jurnalist originar din Pepeni, Sângerei. De-a lungul anilor s-a remarcat pentru protestele sale privind dreptul la libere întruniri și liberă expresie fiind unul din fondatorii organizației Hyde Park. De asemenea, a candidat la mai multe scrutine pentru a-și promova ideile și viziunile.

Pe 3 noiembrie 2014, Oleg Brega a fost înregistrat în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 din Republica Moldova, fiind cel de-al 21-lea concurent înscris la scrutin. Nu a depăsit pragul electoral de 2% stabilit pentru un candidat independent obținând 0.88% din numărul total de voturi, dar stabilind un record pentru un candidat independent cu 14 085 de voturi și depășind alte partide înscrise în cursă.

În 2015 Brega s-a înscris în cursa pentru funcția de primar general al municipiului Chișinăului din partea Partidului „Democrația Acasă”. La alegerile locale din Chișinău din 14 iunie 2015, el a acumulat 1,37% din sufragii.

În 2019 a candidat independent pentru un loc în Parlament din partea Diasporei, circumscripția 50, la Est de Republica Moldova. A ieșit a patrulea din 12 candidați, aproape la egal cu reprezentantul PSRM și candidata PDM.

În 2020 s-a înscris în Partidul Verde din România și a fost ales președinte interimar al filialei sectorului 5 din București.