Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Acordurile UE - R. Moldova…

Acordurile UE – R. Moldova în domeniul vamal și fiscal, au fost semnate

Sursa foto: gov.md

Lansarea Programului de reformă în economie și a dialogului economic și financiar în susținerea acestuia, eliminarea cotelor tarifare la produsele moldovenești pe piața europeană, aplicarea prevederilor Acordului de liber schimb și aderarea R. Moldova la Convenția comună de transport au fost discutate în cadrul întrevederii prim-ministrei Natalia Gavrilița cu comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, se anunță într-un comunicat marți, 7 februarie.

Șefa Executivului a declarat că „instituțiile moldovene sunt pregătite să se angajeze în realizarea reformelor structurale în economie, care au drept scop accelerarea procesului de aderare la piața unică”. 

Potrivit comunicatului, oficialii au abordat aspecte cu privire la facilitarea comerțului și încheierea Acordului privind evaluarea conformității și acceptarea produselor industriale (ACAA) cu blocul comunitar, care ar deschide noi oportunități pentru producătorii și exportatorii moldoveni, precum și necesitatea alinierii legislației privind Zonele Economice Libere la acquis-ul comunitar. 

Șefa Executivului a relatat despre situația economică în care se află R. Moldova și „a exprimat recunoștință pentru suportul financiar acordat țării noastre, în special în perioada crizei economice generate de războiul din Ucraina, menționând că, în următoarea perioadă, vor fi realizate toate angajamentele Chișinăului pentru alocarea celei de-a doua tranșe din asistența macrofinanciară”.

Potrivit reprezentanților Guvernului, a fost „menționată necesitatea de a actualiza instrumentele financiare pentru a fi în concordanță cu statutul de țară candidată la aderare la Uniunea Europeană”.  

Paolo Gentiloni a reiterat „suportul și aprecierea pentru reziliența R. Moldova, în pofida situației complicate, provocată de războiul din Ucraina și criza energetică”.

„Este o situație dificilă, dar faptul că ați avansat suficient de mult către Consiliul de Asociere, că am semnat acordurile în domeniul vamal și fiscal, că discutăm azi despre noul program de asistență macrofinanciară insuflă încredere în ziua de mâine”, a declarat comisarul european pentru economie.