Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   25 de morți și un…

25 de morți și un oraș aproape dispărut după tornada din Mississippi. „Regiunea s-ar putea confrunta cu o nouă tornadă duminică”

Sursa foto: Reuters

Tornada devastatoare din Mississippi de vineri, 24 martie, a ucis 25 de persoane în Mississippi și o persoană în Alabama, relatează Reuters.

Tornada a rămas la sol aproximativ o oră și a avut o traiectorie de distrugere de aproximativ 274 km (170 mile), potrivit lui Nicholas Price, meteorolog la Serviciul Național de Meteorologie din Jackson, Mississippi.

Președintele SUA, Joe Biden, a emis o declarație de urgență pentru Mississippi, punând la dispoziție fonduri federale pentru comitatele Carroll, Humphreys, Monroe și Sharkey, zonele cele mai afectate.

Rolling Fork aproape a dispărut după tornadă, fiind cel mai puternic afectat

„În Rolling Fork, un oraș de aproximativ 1.900 de locuitori din vestul Mississippi, care a fost cel mai greu lovit, casele au fost transformate în moloz, trunchiurile copacilor s-au spart ca niște crengi și mașinile au fost aruncate deoparte ca niște jucării. Turnul de apă al orașului zăcea răsucit pe pământ”.

Pentru cei afectați de aceste furtuni devastatoare și pentru personalul de urgență care lucrează pentru a-și ajuta colegii americani, vom face tot ce putem pentru a ajuta”, a spus Biden. „Vom fi acolo atâta timp cât va fi nevoie. Vom lucra împreună pentru a vă oferi sprijinul de care aveți nevoie pentru a vă recupera.”

Oficialii din Mississippi au înființat trei adăposturi de urgență. Directorul Agenției Federale de Management al Urgențelor (FEMA), Deanne Criswell, va călători duminică în Mississippi, a anunțat Casa Albă.

Părți din Mississippi și Alabama s-ar putea confrunta din nou cu vânturi dăunătoare, grindină și posibile tornade duminică, a anunțat Centrul de Previziune a Furtunilor al Serviciului Național de Meteorologie.

Aproximativ 26.000 de clienți au rămas fără curent până sâmbătă seara în Mississippi, Alabama și Tennessee din cauza furtunii, potrivit site-ului web PowerOutage.us.