Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   12 ofițeri OMON din Krasnodar…

12 ofițeri OMON din Krasnodar au fost concediați după ce au refuzat să meargă să lupte în Ucraina

Căpitanul de poliție Farid Chitav și 11 luptători ai Gărzii Ruse din Krasnodar OMON au intentat un proces la tribunalul Krasnodar pentru concediere nejustificată. Potrivit șeful grupului pentru drepturile omului Pavel Cikov, aceștia au fost concediați după ce au refuzat să participe la ostilitățile din Ucraina din 25 februarie, scrie The Insider.

Potrivit acestuia, la 25 februarie, căpitanul de poliție Farid Chitav, comandantul de pluton al companiei operaționale OMON „Plastun” a Gărzii Ruse din Krasnodar și 11 luptători din subordinea sa au refuzat să se supună ordinului comandantului detașamentului de a trece granița Federației Rusă și să se deplaseze pe teritoriul Ucrainei.

Din 6 februarie, detașamentul OMON de la Krasnodar se află în Crimeea, unde a fost trimis să efectueze exercițiile Zaslon-2022. Luptătorii Gărzii Ruse din Krasnodar au fost rechemați la Krasnodar, au fost supuși unui control oficial și ulterior au fost eliberați din serviciu.

Refuzul de a îndeplini ordinul a fost explicat de luptătorii Gărzii Ruse ca fiind ilegal. Niciunul dintre ei nu avea la ei pașaport străin și nicio intenție de a părăsi teritoriul Rusiei, deoarece atribuțiile lor oficiale directe erau limitate la teritoriul Federației Ruse. Niciunul dintre reclamanți nu a fost informat despre o călătorie de afaceri pe teritoriul Ucrainei pentru a participa la o „operațiune militară specială”, despre sarcinile și condițiile acestei operațiuni și, ca urmare, nu și-a dat acordul.

Trecerea ilegală a frontierei de stat constituie infracțiune în temeiul art. 322 din Codul penal al Federației Ruse, iar intrarea ilegală pe teritoriul Ucrainei ca parte a unui grup armat formează deja o serie de infracțiuni în Codul penal al Ucrainei, notează Cikov.

Luptătorii Gărzii Ruse din Krasnodar OMON susțin că au fost concediați ilegali și au intentat un proces prin care solicită restabilirea în funcție. Avocatul Mihail Benyash, care reprezintă interesele luptătorilor Gărzii Ruse în instanță, într-un interviu pentru The Insider a remarcat că există multe cazuri de refuz de a respecta astfel de ordine ilegale.

„Sunt multe astfel de cazuri, însă toate sunt ascunse. Există o presiune mare asupra tuturor celor care refuză”, a spus Benyash.

Rusia continuă invazia militară a Ucrainei, lansată la ordinul lui Vladimir Putin pe 24 februarie. Autoritățile ruse o numesc „operațiune militară specială” pentru a proteja oamenii „de genocid”. În toate aceste zile, Rusia a bombardat nu numai instalațiile militare, ci și zonele rezidențiale din Ucraina, inclusiv cu bombe cu dispersie, care reprezintă un pericol deosebit pentru civili. În același timp, partea rusă continuă să susțină că distruge exclusiv infrastructura militară.