Votat în două lecturi. Magazinele duty-free din regiunea transnistreană vor fi închise

Parlamentul a aprobat abrogarea unor articole din Codul Vamal, în ceea ce vizează activitatea magazinelor duty-free aflate pe teritoriul temporar necontrolat de către organele constituționale care constă în comercializarea mărfurilor sub supraveghere vamală, fără aplicarea măsurilor de politică economică, la punctele internaționale de trecere a frontierei de stat.

„În primele cinci luni ale anului 2019, au fost comercializate în magazinele duty-free aproximativ un miliard de țigarete”, a declarat ministra Finanțelor, Natalia Gavriliță, în cadrul ședinței Parlamentului.

Potrivit notei informative a proiectului, organele vamale s-au confruntat cu un șir de deficiențe în exercitarea atribuțiilor ce le revin prin prisma normelor stipulate, fiind imposibilă monitorizarea fluxului de mărfuri ce sunt comercializate în incinta magazinelor duty-free.

Scopul este exclusiv de a face bani negri pentru că, între 2015 și 2019, această companie a avut un rulaj de 2,8 miliarde de lei, dintre care 75% din volumul mărfurilor erau ilicite. Schema era destul de sofisticată pentru că în schemă erau implicați atât colaboratori ai Poliției de Frontieră, cât și ai Serviciului Vamal”, a precizat în ședință și deputatul Sergiu Litvinenco.

Astfel, Parlamentul a decis modificarea Codului Vamal pentru a exclude eventuale forme de fraudă economică. Respectivul proiect de lege va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *