Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Viceprim-ministrul Andrei Spînu: „CET-Nord a…

Viceprim-ministrul Andrei Spînu: „CET-Nord a achitat integral datoria istorică către MoldovaGaz”

Foto: cet-nord.md

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, anunță joi, 28 iulie, că SA „CET-Nord” a achitat integral datoria către MoldovaGaz. Astfel, astăzi ar fi fost tranzacționată ultima tranșă în valoare de 77 de milioane de lei, potrivit oficialului.

„Din anul 2000 până la începutul anului 2018 CET-Nord a cumulat datorii în mărime de 265 de milioane de lei. Dintre care în perioada 2018-2021 au fost achitate 188 de milioane, iar astăzi a fost încheiată ultima tranșă, reacreditată prin intermediul BERD. CET-Nord are cale liberă să se dezvolte și să presteze servicii de calitate oamenilor din Bălți”, a afirmat Spînu într-o postare de rețelele de socializare.

Potrivit Agenției Proprietății Publice (APP), datoriile SA СЕТ-Nord față de SA Moldovagaz au apărut ca urmare a imposibilității acoperirii cheltuielilor din tarifele aprobate, iar unul dintre factori a fost că tarifele la gaze naturale, din care se produce energia electrică și termică, au crescut succesiv, acumulându-se în perioada 2011-2017 datorii de aproape 266 milioane lei.

„Începând cu anul 2012 creditorul SA Moldovagaz, prin intermediul instanțelor de judecată, a aplicat sechestre pe toate conturile bancare ale CET-Nord care sunt menținute până în prezent și din cauza cărora este afectată esențial activitatea operațională a întreprinderii”, notează APP.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a acordat R. Moldova un împrumut în valoare de 15 milioane de euro în vederea realizării proiectului „Sistemul termoenergetic al municipiului Bălți (SA „CET-Nord”)”.

Parlamentul a ratificat joi, 14 aprilie, Acordul de împrumut dintre R. Moldova și BERD.

Conform proiectului de lege, R. Moldova urma să contracteze un împrumut în valoare de 15 milioane euro din partea BERD, dintre care 9,5 mil. euro (8,5 mil. euro – împrumut suveran din partea BERD și 1,0 mil. euro – împrumut concesional din partea Fondului Verde pentru Climă) pentru realizarea componentei investiționale prioritare, iar 5,5 mil de euro pentru refinanțarea datoriei istorice.

„Proiectul vine să soluționeze problematica privind datoriile istorice față de furnizorul de gaze naturale „Bălți-gaz” deținută de către S.A. „Moldovagaz”, care în lipsa unei intervenții prin Acordul de împrumut poate duce la blocarea conturilor operaționale ale S.A. „CET Nord” și respectiv la incapacitatea unității termoenergetice să asigure securitatea energetică atât la nivel local, cât și național”, se arată în document.