Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Uniunea Europeană oferă 400 000…

Uniunea Europeană oferă 400 000 de euro pentru dezvoltarea a patru clustere din regiunile Cahul și Ungheni

Sursa foto: PNUD

Patru clustere din regiunile Cahul și Ungheni au primit granturi în valoare de 100 000 de euro fiecare, asistență oferită de Uniunea Europeană, prin intermediul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF, anunță Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Astfel, la Cahul, clusterul zootehnic „Bacii Sudului” va dezvolta și consolida tehnologiile și creșterea calității produselor din domeniul oieritului, clusterul vinificație va înființa și echipa un Centru Oenologic, iar clusterul apicol va fortifica sectorul prin dotarea cu echipament specializat de ambalare. În același timp, la Ungheni, clusterul turistic „Dealurile Măgurii” își va dezvolta serviciile și va crește competitivitatea ofertei turistice a regiunii. 

Potrivit PNUD Moldova, sprijinul financiar pentru clustere este direcționat pentru achiziționarea de echipamente, bunuri, lucrări și servicii, toate acestea contribuind la crearea de noi locuri de muncă și la sporirea atractivității regiunilor pentru noi investiții.

„Sprijinul financiar și tehnic oferit clusterelor îi va ajuta pe membrii săi – companii private, autorități publice locale și instituții de cercetare – să se dezvolte în continuare. Drept urmare, zonele urbane și rurale din Cahul și Ungheni vor deveni mai atractive pentru localnici, turiști și investitori, poziționându-i mai aproape de standardele UE. Sprijinul UE ajută ambele regiuni să își îmbunătățească nivelul de trai și să consolideze coeziunea economică și socială a Republicii Moldova”, a notat Jānis Mažeiks, ambasadorul UE în R. Moldova în timpul ceremoniei de înmânare a certificatelor de grant, desfășurată pe 13 mai 2023.

PNUD Moldova menționează că scopul asistenței nerambursabile pentru cele patru clustere din Cahul și Ungheni este promovarea și sprijinirea spiritului de cooperare dintre companiile din zonele urbane şi rurale. 

Constituit în 2022, clusterul „Bacii Sudului” are drept scop consolidarea cooperării dintre crescătorii de ovine și caprine din regiunea Cahul pentru sporirea competitivității afacerilor, valorificarea şi promovarea la scară largă a produselor din sectorul oierit.

„Cu sprijinul UE și PNUD, vom procura un abator mobil, regional, unic în Republica Moldova, care vine cu o soluție pentru fermele crescătorilor de ovine și caprine din sudul Moldovei. Acest concept unic va oferi posibilitatea fermierilor de a-și valorifica produsele, de a crea o diversitate de produse din carne și de a accesa noi piețe de desfacere. Impactul pozitiv al investiției va contribui la dezvoltarea afacerilor pe termen lung”, notează Domnica Căpățină, administratoarea clusterului „Bacii Sudului”.

În 2022, în cadrul primului apel de granturi, alte patru clustere din Cahul și Ungheni au beneficiat de asistență în valoare de 100 000 de euro fiecare. Astfel, valoarea totală a suportului financiar a celor două ediții destinate clusterelor din regiunile Cahul și Ungheni se ridică la 800 000 de euro.

Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 de milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).  

*clustere – asocierea mai multor companii și organizații formal independente, situate în aceeași zonă geografică/regiune, care au producții similare sau contribuie la fabricarea unor produse similare.