Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Detalii privind averea noului…

DOC Detalii privind averea noului director interimar al Serviciului Vamal, numit de Guvern: declară că folosește un automobil al cărui proprietar oficial este socrul său

Sursa: Viorel Doagă/Facebook

Interimatul funcției de director al Serviciului Vamal va fi asigurat de Viorel Doagă, după demisia lui Igor Talmazan. Decizia a fost susținută în cadrul ședinței Guvernului de miercuri, 10 aprilie, fiind aprobată eliberarea din funcție a lui Talmazan, începând cu aceeași zi.

Potrivit Ministrului Finanțelor Petru Rotaru, Viorel Doagă are o experiență de circa 20 de ani în cadrul Serviciului Vamal, iar în 2019 a mai asigurat interimatul funcției de director al Serviciului.

Viorel Doagă ocupă, din 2017, funcția de șef adjunct al Departamentului venituri şi control vamal. Conform ultimei declarații de avere și interese personale, Doagă a primit, în 2023, un salariu mediu lunar de 36 de mii de lei, iar peste 7 mii de euro – din activitatea didactică. Acesta a mai primit o donație de 5 500 de dolari, de la o persoană stabilită în Statele Unite ale Americii.

La sfârșitul lunii ianuarie, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a fost sesizată referitor la încălcarea regimului juridic al declarării averii și a intereselor personale de către Viorel Doagă. În rezultatul verificării prealabile, instituția a refuzat inițierea controlului averii și intereselor personale.

La capitolul bunuri imobile, ANI a stabilit că Viorel Doagă împreună cu membrii familiei, soția și cei patru copii, deține cu drept de proprietate un apartament, în temeiul contractului de vânzare-cumpărare decembrie 2018, precum și un garaj, care nu este recepționat în exploatare și nu este înregistrat în Registrul bunurilor imobile, revenindu-i drept moștenire după decesul părintelui.

Potrivit contractului de vânzare-cumpărare prețul apartamentului constituie 790 000 de lei, iar pentru procurarea acestuia, în noiembrie 2018, familia Doagă a contractat un credit imobiliar în cadrul Programului „Prima casă” în mărime de 711 000 de lei.

Totodată, începând cu anul 2021, Viorel Doagă declară deținerea cu drept de posesie și folosință a unui automobil Volvo XC90, ce aparține cu drept de proprietate socrului său, în baza unui contract de vânzare-cumpărare din martie 2021, prețul contractual constituind 52 000 de euro.

Prin procura autentificată notarial, în aprilie 2021, proprietarul legal l-a împuternicit pe Viorel Doagă și pe soția sa să vândă, să transmită în locațiune sau comodat vehiculul, inclusiv cu dreptul de a conduce și a se deplasa peste hotarele R. Moldova cu autoturismul Volvo XC90.

Viorel Doagă by Ziarul de Gardă

Igor Talmazan ți-a dat demisia din funcția de șef al Serviciului Vamal, pentru a doua oară, la 4 aprilie, după „ultimul caz, în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție”.