Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Un miliardar rus din „lista…

Un miliardar rus din „lista neagră” a SUA, printre acționarii băncii care vrea să cumpere Mobiasbanca

Foto: profit.ro

Unul dintre cei mai bogați ruși, Megdet Rahimkulov, care se regăsește pe lista sancțiunilor a Departamentului Trezoreriei SUA, este acționar majoritar al grupului maghiar OTP, cea mai mare instituție bancară din Ungaria, care și-a exprimat intenția de a achiziționa pachetul majoritar de acțiuni la MOBIASBANCA.

Publicația de investigații Bivol scrie că Megdet Rahimkulov, fost reprezentant al Gazpromului la Budapesta, cu o avere personală de 1,9 miliarde USD (conform Forbes.ru), se află pe Lista sancțiunilor a Departamentului Trezoreriei SUA, alături de zeci de oligarhi la Kremlin.

„Megdet Rahimkulov (Mihail Nikolaevich Rahimkulov) este acționar al monopolurilor de stat rusești, cum ar fi Gazprom și Vneshtorgbank (VTB, cunoscut sub numele de Banca KGB și FSB sau Banca Kremlinului), care a deținut în jur de 10% în cadrul Furnizorul privat bulgar – Banca Comercială Corporativă (CCB). Portofoliile lui Rahimkulov în Rusia și Ungaria sunt controlate prin intermediul companiei Kafajat Kft, pe care oligarhul o conduce împreună cu fiii săi”, scrie publicația Bivol.

Încercare nereușită a OTP de a preluat Banca Românească

În martie 2018, Banca Națională a României a interzis vânzarea Băncii Românești către OTP din cauza tranzacțiilor controversate.

„Banca Națională Română s-a uitat mult mai atent în transferurile făcute între 2012-2015 prin intermediul OTP România, ceea ce a ridicat mai multe suspiciuni”, scria atunzi Ziarul Financiar.

Nu este însă și cazul Băncii Express din Bulgaria, care a fost procurată de OTP de la de la societatea franceză Société Générale. Totodată, în februarie 2019, grupul francez Société Générale a încheiat un acord cu OTP Bank Group și cu privire la achiziționarea pachetul majoritar de acțiuni la MOBIASBANCA.

Conform unui comunicat al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), vânzarea acțiunilor Mobiasbanca va fi posibilă doar după ce OTP Bank Group va solicita și va obține permisiunea prealabilă în scris a BNM, așa cum stipulează Legea privind activitatea băncilor din Republica Moldova. În opinia grupului francez Société Générale, tranzacția ar putea fi încheiată în următoarele luni.

În aprilie 2018, Ziarul de Gardă preciza că în presa bulgară au apărut informații despre intenția Group Société Générale de a se retrage din R. Moldova. Atunci BNM menționa că nu a primit nici o informație în acest sens, iar departamentul de comunicare al Mobiasbanca refuza să comenteze informațiile publicate în presă.

Cine sunt acționarii OTP

Miliardarul Megdet Rahimkulov controlează 7,79% din acțiunile OTP prin intermediul companiei Kafajat Kft. Alte 8,57% din acțiuni sunt deținute de compania maghiară de petrol „MOL”, în cadrul căreia Rahimkulov este de asemenea acționar, cu o cotă de aproximativ 33%, scrie publicația de investigații Bivol. Grupul MOL include la rândul său o rețea de 2 000 de stații de alimentare cu gaze în Ungaria, România și Slovacia.

Megdet Rahimkulov și-a creat imperiul de afaceri la începutul anilor 1990, când Ministerului Industriei Gazului al URSS a fost transformat în Gazprom. Rahimkulov a devenit ulterior directorul general al companiei Interprocom, care este unul dintre principalii furnizori de echipamente IT pentru Gazprom.

În 2011, în ciuda datoriilor, Rahimkulov a preluat controlul asupra companiei „Vellhim”, producând sprayuri de păr, odorizante și cosmetice auto. În 2013, a vândut afacerea companiei germane Henkel pentru 40 de milioane de dolari.

Articolul integral poate fi citit pe Bivol.bg.

Foto: profit.ro