Un investitor bulgar, la a treia încercare de a procura acțiuni în băncile din R. Moldova

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a aprobat marți, 22 ianuarie 2019, hotărârea privind permisiunea prealabilă pentru achiziționarea de către „DOVERIE UNITED-HOLDING AD” a pachetului de acțiuni în mărime de 63,89 % din acțiunile BC „Moldindconbank” S.A.

Se întâmplă la câteva zile după ce la 18 ianuarie, curent, BNM a decis prelungirea cu trei luni a termenului de vânzare a acțiunilor „Moldindconbank”.

„DOVERIE UNITED-HOLDING AD” își propune să vină la BC „Moldindconbank” S.A. cu o echipă de manageri care au o experiență internațională bogată în domeniul bancar.  În acest sens, BNM consideră intenția potențialului investitor drept o oportunitate notabilă de a dezvolta pe termen lung „Moldindconbank” și de a spori competitivitatea și calitatea serviciilor oferite clienților săi”, se arată în comunicatul BNM.

În luna septembrie 2017, compania a mai obținut o permisiune prealabilă a BNM pentru achiziționarea a 50,01% din „Victoriabank”. Potrivit portalului Seenews.com, grupul bulgar a anunțat ulterior că se retrage din discuțiile privind procurarea  acțiunilor din Victoriabank, din motiv că nu s-a ajuns la niciun acord asupra parametrilor tranzacției.

Portalul Moldstreet.com a scris în decembrie 2017 că investitorul bulgar ar fi a depus anterior solicitare la BNM pentru obţinerea permisiunii prealabile pentru procurarea pachetului de acţiuni de circa 41% a „Moldova Agroindbank”, dar BNM nu și-a dat acordul.

Potrivit Bloomberg, „DOVERIE UNITED-HOLDING AD” investește în companii care care se ocupă cu materiale de construcție, textile, textile nețesute și articole de cusut; servicii și alte industrii. Compania a fost fondată în 1996 și are sediul în Sofia, Bulgaria. În primele nouă luni din 2018, compania a anunțat vânzări de 101.351 mil. leve bulgare, comparativ cu 97.532 mil. leve bulgare în 2017. Pierderea netă a fost de 1.062 milioane de leve bulgare, comparativ cu 93.000 de leve bulgare în 2017.

Pe site-ul companiei este indicat că „DOVERIE UNITED-HOLDING AD” deține 20 de companii care operează în 6 domenii industriale și sunt localizate în 15 orașe din Bulgaria și din alte țări europene.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. Anonim

  Este oare Doverie atit de de incredere?

  “Doverie United Holding” is joint stock company, which shares are traded on the Bulgarian Stock Echange. The company has multiple shareholders, the largest being Sopharma with 30%.

  https://www.novinite.com/articles/170147/Bulgaria%E2%80%99s+Sopharma+CEO+Ognian+Donev+Charged+with+BGN+63+M+Tax+Evasion
  https://www.novinite.com/articles/141572/Director+at+Bulgarian+Pharma+Co+Charged+with+Tax+Evasion
  https://www.novinite.com/articles/140206/Bulgarian+Media+Moguls+Charged+with+Tax%2C+Document+Fraud

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *