UE oferă R. Moldova 4,9 milioane de euro pentru dezvoltarea proiectelor de infrastructură

Uniunea Europeană oferă 4,9 milioane de euro R. Moldova pentru dezvoltarea proiectelor de infrastructură în domenii precum gestionarea deșeurilor, aprovizionarea cu apă și canalizare, protecţia mediului și schimbările climatice. Banii vor fi oferiți în cadrul proiectului „Abilitarea cetățenilor din R. Moldova”.

Proiectul va acoperi patru regiuni de dezvoltare ale Republicii Moldova: Nord, Centru, Sud și UTA Găgăuzia. Bugetul total al acestuia este de circa 5 milioane de euro oferite de Uniunea Europeană, dintre care 3.75 milioane de euro vor fi oferite în formă de granturi pentru organizațiile societății civile. Cetățenii vor fi încurajați să abordeze probleme de mediu, de sănătate, să agreeze împreună cu autoritățile publice prioritățile și să propună soluții.

Reprezentantul Delegației UE la Chișinău, Marco Gemmer a declarat ieri, 6 martie, în cadrul unei conferințe de presă că prin intermediul acestui proiect, UE mizează că astfel se va dezvolta infrastructura R. Moldova.

„Vrem să implicăm societatea civilă în monitorizarea celor mai importante domenii din dezvoltarea infrastructurii. UE a investit surse semnificative de bani în acest domeniu. Obiectivul principal este cel ca infrastructura deja existentă sau în proces de dezvoltare să funcționeze în beneficiul cetățenilor ”, a declarat Marco Gemmer.

În cadrul proiectului se dorește implicarea a cel puțin 18 ONG-uri și 1800 de cetățeni care să participe la planificarea politicilor publice. De asemenea, urmează să fie create cel puţin 25 de grupuri locale capabile să monitorizeze achiziţiile, gestionarea şi întreţinerea serviciilor publice.

Christina Otto, manager de proiect la Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), a subliniat că este important ca cetățenii implicați în procesul de luare a deciziilor să garanteze prin această participare că deciziile luate vor răspunde necesităților populației.

„Este important să crească gradul de conștientizare a ceea ce înseamnă dezvoltarea durabilă a țării, mai ales în ceea ce privește temele legate de mediu, precum furnizarea apei, managementul deșeurilor solide sau eficiența energetică ” a subliniat Christina Otto.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Perioada de implementare a proiectului este prevăzută până la sfârșitul anului 2021.

 

Foto: facebook.com/gizmoldovaprofile/

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    Gunoaele vor ramine gunoae acolo unde sint puse. De peste 10 ani rezolvam problema, da caru si acu e acolo. Cum stat cu apa la fintina, si sant de scurgere la drum, asa stam si incolo, mai departe. Ca are Plaha si dondon grizha de cei bani …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *