Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   UE a aprobat asistența macrofinanciară…

UE a aprobat asistența macrofinanciară în mărime de 150 de milioane de euro pentru R. Moldova: 30 de milioane ar urma să fie furnizate sub formă de grant

Comisia Europeană a adoptat marți, 4 ianuarie, la solicitarea R. Moldova, o nouă operațiune de asistență macrofinanciară (AMF) de până la 150 de milioane de euro, dintre care până la 30 de milioane de euro ar urma să fie furnizate sub formă de granturi și până la la 120 milioane euro în împrumuturi pe termen mediu în condiții de finanțare favorabile, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Comisiei Europene.

Asistența macrofinanciară va fi debursată după ce proiectul va fi adoptat de către Parlamentul European și Consiliul UE.

„Comisia Europeană continuă să fie alături de poporul Moldovei în aceste vremuri deosebit de dificile. Alături de noul program al FMI, această nouă Asistență Macro-Financiară propusă ar oferi atât granturi, cât și împrumuturi la rate favorabile pentru a sprijini economia Republicii Moldova în următorii doi ani. Ca întotdeauna, această finanțare ar fi condiționată de îndeplinirea angajamentelor de politică menite să abordeze unele dintre cele mai presante probleme care afectează dezvoltarea economică a Republicii Moldova”, a declarat Paolo Gentiloni, Comisarul pentru Economie.

Noua AMF se va baza pe cele două acțiuni anterioare ale AMF, prin care UE a acordat Moldovei, începând cu 2017, un total de 160 de milioane de euro.

Republica Moldova continuă să se confrunte cu numeroase provocări, în special necesitatea de a aborda problemele legate de corupție și guvernare care au contribuit la slăbirea situației financiare și a balanței de plăți în ultimii ani, fapt care a determinat sprijinul partenerilor internaționali. Anul trecut a fost la fel de dificil pentru țară. Republica Moldova s-a confruntat recent cu o criză energetică semnificativă, care, împreună cu redresarea post-pandemică, are implicații suplimentare pentru stabilitatea și perspectivele economice ulterioare ale Republicii Moldova.

Propunerea de AMF a UE, care necesită adoptarea de către Parlamentul European și Consiliu înainte ca aceasta să intre în vigoare și înainte de efectuarea plăților, va însoți noul program FMI al țării, aprobat pe 20 decembrie 2021. În mod specific, AMF va ajuta Republica Moldova să acopere o parte din nevoile sale de finanțare externă în următorii doi ani. Operațiunea va contribui astfel la reducerea balanței de plăți pe termen scurt și a vulnerabilităților fiscale ale economiei.

Plățile efectuate în cadrul AMF propuse vor fi strict condiționate de progrese semnificative în ceea ce privește programul FMI și de punerea în aplicare a condiționalității de politici specifice care urmează să fie convenite între Republica Moldova și UE printr-un memorandum de înțelegere. Aceste condiții politice vor avea drept scop soluționarea unor deficiențe fundamentale expuse în ultimii ani în economia și sistemul de guvernare economică din Moldova, precum și în alte domenii cheie, inclusiv buna guvernare și lupta împotriva corupției, statul de drept și securitatea energetică. Condițiile vor fi în concordanță cu angajamentele Republicii Moldova în cadrul programului convenit cu FMI și Banca Mondială, precum și cu operațiunile de sprijin bugetar ale UE și acordul DCFTA.