Transgaz România: Vom conecta R. Moldova la rețeaua europeană de gaze până în 2020

R. Moldova va fi conectată la reţeaua europeană de gaze cel târziu în prima parte a anului 2020 şi atunci va putea primi gaze dintr-o multitudine de surse. Declarația a fost făcută, joi, 14 iunie, de Ion Sterian, directorul general al Transgaz, în cadrul Adunării Generale a Gas Infrastructure Europe, care a avut loc la Bucureşti, transmite Agerpres.

„În 2019 – prima parte a anului 2020 vom reuşi ca R. Moldova să fie conectată la infrastructura europeană de transport gaze. Adică putem duce gaze în primul rând din România, din Marea Neagră, din TAP-TANAP – coridorul sudic din nordul Greciei, dar şi invers, pentru că toate aceste coridoare sunt în ambele sensuri. Putem duce gaze la Chişinău chiar şi din Marea Nordului”, a spus Sterian.

În ceea ce priveşte gazele care vor fi extrase din Marea Neagră, el a spus că acestea vor fi consumate cu prioritate în România.

La începutul acestui an, compania Transgaz din România a câştigat concursul de privatizare a întreprinderii de stat din R. Moldova, Vestmoldtransgaz. Filiala Transgaz din Moldova, Eurotransgaz SRL, a depus, la finalul lunii decembrie 2017, cererea de participare la privatizarea a intreprinderii de stat Vestmoldtransgaz, operatorul sistemului de transport de gaze naturale din R. Moldova. Compania Vestmoldtransgaz a fost scoasă la privatizare de Guvernul R. Moldova, la un preţ de 180 milioane lei moldovenești (circa 9 milioane euro), o condiție a contractului fiind investirea a 93 de milioane de euro în următorii doi ani.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *