Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Topul Indexului Complexității Economice elaborat…

Topul Indexului Complexității Economice elaborat de Universitatea Harvard: R. Moldova a coborât 13 poziții, în ultimii 10 ani

Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii (SUA) a întocmit un atlas al Complexității Economice, iar aici R. Moldova se află pe locul 71, cu 46 de poziții mai jos decât, de exemplu – România, care se află pe locul 25 în acest top.

Potrivit Harvard Atlas of Economic Complexity, în ultimii 10 ani, economia R. Moldova a devenit mai puțin complexă, coborând 13 poziții în clasamentul ECI.

Clasamentul este întocmit de economiștii reputatei universități nu neapărat pe criterii de performanță economică, ci are în vedere alte caracteristici. Potrivit Harvard Atlas of Economic Complexity, atlasul strânge date cu privire la 250 de țări și națiuni, și clasifică 20 de categorii de mărfuri și bunuri de consum, precum și cinci categorii de servicii. Toate datele combinate duc la analiza economică cu privire la acoperirea a 6.000 de produse, în întreaga lume.

Datele de lucru privind comerțul cu mărfuri provin din raportarea țărilor către Divizia Statistică a Națiunilor Unite (COMTRADE). Informațiile privind serviciile au fost luate din baza de date a Direcției Statisticilor Comerțului Fondului Monetar Internațional (FMI), prin intermediul indicatorilor de dezvoltare mondială, arată sursa citată.

R. Moldova este pe locul 71 în Indicele complexității economice (ECI), arată Atlasul Harvard.

R. Moldova este o țară cu venituri medii inferioare și se clasează pe locul 82 din 133 în lume în Privința Produsului Intern Brut.

La o populație de 2,71 milioane de locuitori, R. Moldova are un PIB pe cap de locuitor de 4,228 USD. Creșterea PIB pe cap de locuitor a fost în medie de 4,5% în ultimii cinci ani, peste media regională, arată sursa citată.

Totuși, R. Moldova se clasează pe locul 71, pe criteriul complexității economice din clasamentul ECI.

În ultimii 10 ani, economia R. Moldova a devenit mai puțin complexă, coborând 13 poziții în clasamentul ECI. Agravarea complexității economice a R. Moldovei a fost determinată de lipsa diversificării exporturilor, menționează sursa.

Tot în Altas, se menționează că R. Moldova este mai diversă economic decât se preconiza pentru nivelul său de venituri, astfel că sunt prognoze că economia va crește moderat.

Potrivit Harvard Atlas of Economic Complexity, proiecțiile de creștere până în 2028 prevăd un plus anual de 3,1% în deceniul următor.

În topul indexului Complexității Economice, considerată una din cele mai puternice țări din punct de vedere economic, America este pe locul 11. Germania deține locul 4, Italia – locul 15, iar Franța este situată pe locul 16.

Tot aici, Ungaria ocupă locul 9, Marea Britanie – locul 13, Spania – locul 32, Bulgaria – locul 41, Canada – locul 39, iar Rusia este situată pe locul 64.