Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Topul celor mai performante bănci…

Topul celor mai performante bănci din R. Moldova la începutul anului 2019

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” a publicat un nou clasament al performanței bancare. Potrivit datelor pentru ianuarie 2019, topul este condus de B.C. Moldova-Agroindbank, urmată B.C. Moldindconbank și B.C. MobiasBanca. „Expert-Grup” susține că acestea excelează la capitolul profitabilitate și indicatori de piață, revenindu-le circa 67% din profitul acumulat la nivel de sector și 62% din totalul activelor bancare.

Topul performanței bancare, ianuarie 2019:

– Băncile cu cea mai solidă bază de capital în raport cu activele: B.C. Eximbank; BCR Chișinău și B.C. „Energbank”

– Băncile cu cel mai mare volum de active lichide în raport cu total active deținute: B.C. „Victoriabank”; B.C. Eximbank și B.C. „Energbank”

– Băncile cu cele mai calitative active: „EuroCreditBank”; B.C. ProCredit Bank și B.C. Fincombank

– Băncile cu cea mai mare rentabilitate a capitalului: „Moldindconbank”; B.C. „Moldova-Agroindbank” și B.C. „Victoriabank”

– Băncile cu cea mai mare cotă de piață după portofoliul de credite: B.C. „Moldova-Agroindbank”; B.C. „Moldindconbank” și B.C. „Mobiasbanca”.

Foto: expert-grup.org

Într-o analiză realizată de „Expert-Grup” se precizează că la sfârșitul lunii ianuarie 2019, rezultatele financiare raportate de bănci prezintă o situație stabilă în sector.

„Pe fondul reducerii nivelului ratelor de dobândă și creșterii cererii de credite din partea persoanelor fizice, intermedierea bancară consemnează un ritm pozitiv de creștere. Această tendință este alimentată în special de extinderea volumului lunar de credite noi acordate pentru procurarea/construcția imobilului, sau pentru consum”, se preciează în analiza publicată de „Expert-Grup”. În aceste condiții, la sfârșitul lunii ianuarie 2019, stocul total de credite acordate de băncile comerciale înregistrează valoarea de 35,3 mlrd. MDL, în scădere ușoară față de luna precedentă de circa 0,5% sau cu 176 mil. MDL.