Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Termoelectrica a solicitat ANRE-ului majorarea…

Termoelectrica a solicitat ANRE-ului majorarea tarifelor pentru energia electrică și termică – DOC

ehomd.info

S.A. Termoelectrica a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a R. Moldova (ANRE) majorarea tarifelor pentru energia electrică și termică. Compania cere un tarif de 2382,72 de lei/Gcal pentru energia termică și un tarif de 369,51 de bani/kWh pentru energia electrică livrată consumatorilor.

„Calculele au fost efectuate în conformitate cu prevederile Metodologiei de calculare, aprobare și aplicare a prețurilor și tarifelor reglementate pentru producerea energiei electrice și energiei termice, pentru serviciile de distribuție și furnizare nr. 396 din 1 noiembrie 2019. ANRE urmează să se expună în conformitate cu procedurile de reglementare”, susțin reprezentanții Termoelectrica.

În prezent, tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „Termoelectrica” este de 2169 de lei/Gcal, iar prețul pentru energia electrică constituie 335 de bani/kWh. Aceste tarife au fost aprobate de ANRE în luna februarie curent.

Potrivit articolului 146 din Metodologia de calculare, aprobare şi aplicare a preţurilor şi tarifelor reglementate pentru producerea energiei electrice şi termice, ajustarea extraordinară a preţurilor şi tarifelor, este efectuată doar în condiţiile modificării tarifelor la gazele naturale procurate. În acest caz, Agenţia va determina preţurile şi tarifele aferente activităţii reglementate, în baza componentelor incluse în tariful în vigoare.

La începutul lunii iulie, Moldovagaz a solicitat conducerii ANRE o majorare a tarifului mediu la gazele naturale pentru consumatorii finali cu 45 %.

Dacă ANRE va da curs solicitării Moldovagaz, moldovenii vor achita, din 1 iulie, 23 de lei și 57 de bani, fără TVA, pentru un metru cub de gaze naturale consumate.