Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor reacționează la studiul „Laundromatului rusesc” din R. Moldova

Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) a venit cu o reacție la studiul prezentat ieri de organizaţiile non-guvernamentale Comunitatea WatchDog.md şi Transparency International Moldova, precum că prin sistemului bancar al R. Moldova au fost spălate 70 mlrd USD. Potrivit autorității, datele acesteia nu coincid cu cele prezentate în studiu.

„Conform legislaţiei naţionale cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, SPCSB recepţionează doar tranzacţiile suspecte de spălare a banilor şi finanţare a terorismului, prin virament sau numerar de la anumite limite. Tranzacţiile realizate între bănci, între bănci şi Banca Naţională a Moldovei, între bănci şi Trezoreria de Stat, între Banca Naţională a Moldovei şi Trezoreria de Stat sunt exceptate de la raportare în adresa Serviciului”, se menționează într-un comunicat al instituției.

Potrivit celor de la SPCSB, volumul fluxurilor financiare provenite din statele CSI (în special Federaţia Rusă) indicate în datele statistice ale Băncii Naţionale a Moldovei şi preluate de autorii studiului nu coincid cu informaţiile deţinute de către Serviciu.

„Conform datelor acumulate şi analizate de Serviciu, confirmate inclusiv prin documente oficiale, valoarea totală a mijloacelor băneşti legalizate în contextul tipologiei „Global Laundromat”, avînd la bază ordonanţe judecătoreşti, cu utilizarea conturilor corespondente ale băncilor ruseşti deschise la BC MOLDINDCONBANK SA, a constituit cca 22 013 152 564 USD”, susţin reprezentanții SPCSB.

Totodată, reprezentanții Serviciului urmează să revină cu informaţii complexe referitor la desfăşurarea tipologiei de spălare de bani „Global Laundromat”.

Potrivit studiului elaborat de Transparency International Moldova și Comunitatea Watchdog.md, în perioada anilor 2010-2014 circa 70 de miliarde de dolari americani de la băncile rusești au fost spălați prin intermediul instanțelor și băncilor din R. Moldova, folosind hotărâri judecătorești ilegale privind datoriile false. Potrivit autorilor studiului, nicio persoană din cadrul autorităților de supraveghere și de urmărire penală din Moldova nu a fost condamnată.

Citeşte şi:


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *