Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Șeful de la „Moldovagaz” anunță…

Șeful de la „Moldovagaz” anunță că există premise pentru revizuirea tarifului final la gaze naturale

În trimestrul IV al anului curent prețul de achiziție la gaze naturale va scădea până la circa 100 de dolari SUA pentru o mie de metri cubi. Drept consecință, prețul mediu anual va constitui circa 145 de dolari SUA, ceea ce va crea premise financiare pentru revizuirea tarifului final, în care prețul mediu de achiziție este în mărime de 178,5 dolari SUA, a anunțat marți, 25 august, Președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, la o întrevedere cu șeful statului, Igor Dodon.

Conform unui comunicat emis de „Moldovagaz”, Ceban i-a comunicat președintelui și despre mersul negocierilor cu „Gazprom” privind contractul nou de furnizare a gazelor pentru o perioadă de 3 ani, iar „formula prețului probabil va conține și conjunctura pieței de tip spot”.

„Președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz” a menționat și creșterea bugetului programului privind extinderea rețelelor de distribuție a gazelor naturale de la 18 până la 52 de milioane de lei. Lucrările respective se efectuează în peste 50 de localități ale țării.

Președintele Igor Dodon a fost informat și despre mersul implementării Pachetului energetic III al UE. Documentul prevede asigurarea independenței juridice și financiare a companiei de transport a gazelor naturale „Moldovatransgaz” și alte măsuri”, este menționat în comunicat.

De asemenea, un alt subiect discutat a fost problema stingerii datoriilor pentru gazele naturale, inclusiv ale regiunii transnistrene.