Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Securizarea rezervelor de gaze naturale,…

Securizarea rezervelor de gaze naturale, extinderea opțiunilor de furnizare și răspuns la situațiile de urgență. USAID Moldova sprijină eforturile Guvernului de la Chișinău în atenuarea riscurilor cauzate de criza gazelor naturale

Prin intermediul proiectului Securitatea Energetică a Moldovei (Moldova Energy Security Activity – MESA), Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), sprijină eforturile Guvernului de la Chișinău în atenuarea riscurilor cauzate de criza energetică. În acest sens, USAID anunță că lucrează cu partenerii din țara noastră pentru a asigura sporirea eforturilor de diversificare a furnizării de electricitate și gaz natural în R. Moldova.

Un alt obiectiv este fortificarea și diversificarea sectorului energetic, care va fi atinsă prin consolidarea securității energetice pe termen lung în sprijinul suveranității R. Moldova.

„La 29 iulie, Parlamentul R. Moldova a adoptat câteva amendamente importante la legea cu privire la furnizarea, transportarea și reglementarea gazului natural – inclusiv regulamentul cu privire la funcționarea piețelor gazelor naturale în perioada situațiilor excepționale”, anunță USAID Moldova într-un comunicat.

Astfel, pentru a contribui la atenuarea riscurilor cauzate de criza energetică și pentru a spori eforturile de diversificare a furnizării de electricitate și gaz natural în R. Moldova, USAID Moldova își propune să lucreze alături de Guvern pentru realizarea următoarelor acțiuni:

Securizarea rezervelor naturale de gaz: Începând cu septembrie 2022, Guvernul R. Moldova ar trebui să mențină rezervele naționale de gaze pentru cel puțin 4 zile de consum pe timp de iarnă. Până în octombrie 2024, volumul stocat în scopuri de securitate va fi crescut până la cel puțin 10 zile de consum pe timp de iarnă.

Extinderea opțiunilor de furnizare a gazelor: Operatorii de gazoducte pot presta noi servicii prin noi tipuri de contracte, inclusiv o opțiune care va permite R. Moldova să furnizeze fluxuri „virtuale” de gaz prin conductele existente. Acest sistem – numit tranzacții de tip backhaul – va consolida securitatea aprovizionării cu gaze a Moldovei prin deblocarea unor opțiuni adiționale de achiziție și ar putea ajuta la controlul costurilor pentru consumatori.

Răspuns la situațiile de urgență în aprovizionarea cu gaze naturale: Comisia pentru Situații de Urgență a Republicii Moldova și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) sunt împuternicite să controleze comerțul cu gaze naturale în cazul unor posibile circumstanțe de urgență. Asemenea control temporar ar putea include reguli pentru achiziția și revânzarea de gaz în situație de urgență și se poate extinde la aprobarea metodelor și prețurilor la care furnizorii desemnați vor vinde gaz.

„USAID oferă sprijin esențial Guvernului Republicii Moldova în identificarea soluțiilor viabile la potențialele riscuri de securitate energetică, bazându-se pe experiențele de succes din regiune”, mai anunță USAID Moldova.

Agenția SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) este o agenție a guvernului Statelor Unite responsabilă de acordarea asistenței economice țărilor în curs de dezvoltare din întreaga lume. Ea ajută țările la implementarea reformelor democratice şi economice, refacerea în urma dezastrelor şi combaterea sărăciei.

Marți, 2 august, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a prezentat trei scenarii privind limitarea furnizării gazelor naturale de către Gazprom. Potrivit lui Spînu, indiferent de decizia pe care s-ar putea să o ia Gazprom, vor fi luate măsuri pentru a reduce consumul de gaze, în perioada rece, cu minim 15% și pentru a asigura cetățenii cu energie.

Viceprim-ministrul Andrei Spînu a subliniat că „ne așteaptă o iarnă complicată” în care R. Moldova va trebui să economisească, să identifice combustibil alternativ de încălzire, să aibă gospodăriile asigurate cu lemne și cărbuni și să se ofere compensații celor care au nevoie.

„Toți consumatorii casnici vor avea în continuare acces la căldură. Indiferent de scenariile care se vor derula. Guvernul va fi alături de oameni în această perioadă. Vom avea rezerve de gaz, surse alternative de import. Ne pregătim de scenariile în care unele întreprinderi trec pe surse alternative de energie și vom promova consumul rezonabil în instituțiile publice, în companii și la consumatorii casnici”, a declarat ministrul Infrastructurii în cadrul unei conferințe de presă cu privire la acțiunile întreprinse de Guvern pentru pregătirea sezonului de încălzire 2022-2023.

Pentru diversificarea surselor de energie alternativă a gazelor naturale vor fi suplinite rezervele de stat cu păcură.

„Păcura este o alternativă la gazele naturale pentru Termoelectrica, pentru a produce energie electrică și a asigura cu căldură municipiul Chișinău. Totalul necesar este de aproximativ 216 mii de tone de păcură, care pot înlocui aproximativ 312 milioane de metri cubi de gaz, ceea ce reprezintă consumul estimat pentru perioada octombrie 2022-aprilie 2022. Au fost semnat deja contractul de achiziție pentru primele volume de păcură care merg în rezervele de stat. Nu voi putea face publică informația privind cantitatea, ținând cont că rezervele de stat sunt secret de stat”, a spus ministrul Infrastructurii.

Sistarea iluminatului stradal după ora 23:00 și studii online 10 zile pe lună. Măsurile propuse de Guvern pentru prevenirea și atenuarea impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale. Proiect, supus consultărilor publice – DOC