Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Sabia cu două tăișuri a…

Sabia cu două tăișuri a Federației Ruse

Fiecare agricultor trebuie să găsească un intermediar pentru a exporta merele

Federația Rusă a decis excluderea, începând cu 1 ianuarie 2019, a taxelor vamale pentru anumite importuri de produse agroalimentare din R. Moldova. Acest eveniment survine, întâmplător sau nu, în ajunul alegerilor parlamentare din februarie curent. Mai mult ca atât, ințiativa Federației Ruse are un caracter temporar și va expira la 30 iunie 2019.  Concomitent, în contextul înăspririi sancțiunilor economice aplicate Ucrainei, Federația Rusă a interzis importul pentru un șir de produse originare din această țară. Însă, în mod intenționat sau nu, au fost interzise și importurile care tranzitează Ucraina, inclusiv și cele din R. Moldova. 

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” a publicat un comentariu economic, în care este analizat impactul celor două inițiative ale Federației Ruse asupra importurilor de produse agroalimentare din R. Moldova.

Care va fi impactul excluderii temporare de către Federația Rusă a taxelor vamale pentru anumite importuri de produse agroalimentare moldovenești?

În perioada 1 ianuarie 2019- 30 iunie 2019 vor beneficia de aplicarea unei taxe vamale de „0%” cinci categorii de produse importate din R. Moldova: legume proaspete; mere, pere, gutui; caise, cireșe, piersici, prune; legume preparate; vin de struguri).

Analizând evoluția exporturilor moldovenești în Federația Rusă pentru aceste categorii de produse, expertul economic Vadim Gumene, a constatat că  în valoare absolută, taxele vamale, deși cu siguranță au un anumit impact (în special pentru legumele preparate), nu reprezintă cea mai mare barieră pentru export. În același timp, barierele administrative (sub forma unor liste de companii admise pentru export) limitează accesibilitatea pe principii generale a exportatorilor pe această piață, având un caracter foarte subiectiv/selectiv, cu includerea doar a unor companii (cu precădere din anumite zone geografice ale țării).

Cum vor fi influențate exporturile moldovenești în Federația Rusă în contextul interzicerii tranzitării Ucrainei?

În contextul realizării obiectivelor de impunere a unor sancțiuni economice Ucrainei, la 29 decembrie 2018 Guvernul Federației Ruse a aprobat o hotărâre ce vizează interzicerea unui șir de produse (56 categorii de produse) care fie sunt originare din Ucraina, fie tranzitează această țară. Prin urmare, prevederile acestui nou act normativ cu sau fără premeditare, va avea implicații și asupra exporturilor R. Moldova.

Analiza „Expert-Grup” relevă faptul că ițiativa ce vizează interdicția importurilor din R. Moldova în Federația Rusă ce tranzitează Ucraina va diminua și mai mult din amploarea scutirilor de taxe vamale. De altfel, unele produse strategice se regăsesc în lista produselor interzise spre import (cum ar fi: vinurile, preparatele din fructe și legume, sucurile, etc). În termeni relativi, inițiativa dată va afecta circa 20% din totalul exporturilor de produse agroalimentare moldovenești destinate pieței Federației Ruse (având la bază exporturile anuale din perioada 2015 – 2017).

„În aceste condiții, ar fi mai apreciabilă schimbarea retoricii în discuțiile cu Federația Rusă anume pe aceste dimensiuni. Or, apelarea la șantaj comercial nu ar trebui să mai reprezinte o tehnică de penalizare a deciziilor suverane ale Republicii Moldova. În caz contrar, încrederea într-un parteneriat bazat pe principiile echității și corectitudinii se erodează treptat, în contextul manifestării de către Federația Rusă a unui comportament comercial mai puțin „civilizat” în raport cu partenerii comerciali”, conchide expertul Vadim Gumene.

Publicitate
Publicitate