Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   România a început sâmbătă exportul…

România a început sâmbătă exportul de gaze către Republica Moldova

România a început sâmbătă la orele prânzului exportul de gaze către Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni, au declarat, pentru Agerpres, reprezentanţii companiei românești Transgaz.

„Astăzi (sâmbătă – n.r.), la ora 13:00, a început transportul de gaze pe direcţia România – Republica Moldova. Sunt nominalizaţi 1.023.266 de metri cubi. Compresorul funcţionează normal”, au precizat oficialii companiei transportatoare de gaze.

Potrivit acestora, este pentru prima dată când se transportă gaze din România în Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni.

Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat, în luna octombrie 2021, că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este pe deplin funcțional.

Conducta lungă de 120 km între Ungheni și Chișinău interconectează sistemele de transport al gazelor din România și R. Moldova. Conducta leagă capitala R. Moldova, Chișinău, de conducta de interconectare dintre orașul estic Iași din România și orașul moldovenesc Ungheni, situat la granița cu România.

Lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău au început pe 18 februarie 2019. Valoarea estimată a proiectului de construcție a conductei este de 76 de milioane de euro conform proiectului devizelor de cheltuieli din cadrul documentației de proiect elaborate de Transgaz, România.

Din luna octombrie Gazprom a redus volumul de gaze naturale livrat R. Moldova. În luna decembrie Gazprom livrează doar 5,7 milioane de metri cubi pe zi, adică cu peste 56% mai puțin decât volumul de gaze naturale coordonat de SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom” pentru luna respectivă conform contractului de furnizare a gazelor naturale.