Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Reprezentanții ANRE a avut o…

Reprezentanții ANRE a avut o întrevedere cu conducerea Bursei Române de Mărfuri. Libera tranzacționare a gazelor și energiei electrice pe bursă va contribui la creșterea transparenței și concurenței

Sursa foto: anre.md

Membrii Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au avut o întrevedere cu reprezentanții Bursei Române de Mărfuri (BRM), se anunță într-un comunicat miercuri, 15 martie.

Potrivit reprezentanților ANRE, tema discuțiilor s-a axat pe evoluțiile din sectorul gazelor naturale din R. Moldova și despre perspectivele de dezvoltare a unei piețe libere și concurențiale la care să participe mai mulți participanți ai pieței.

Existența unui cadrul normativ funcțional și libera tranzacționare a gazelor naturale și energiei electrice pe bursă va contribui la creșterea transparenței și concurenței conform cerințelor acquis-ului comunitar European”.

Reprezentanții ANRE au relatat despre progresele la implementarea cadrului normativ aferent mecanismului de echilibrare și dezvoltării pieței angro de gaze naturale, în special aprobarea măsurilor provizorii de echilibrare, aprobarea Regulamentului privind Registrul participanților la piața angro de gaze naturale, elaborarea noii metodologii cu privire la calcularea tarifelor reglementate pentru serviciul de transport al gazelor naturale, inclusiv tarifele armonizate de intrare-ieșire.

Directorul general ANRE, Veaceslav Untila „a salutat prezența Bursei pe piața moldovenească, dând asigurări că ANRE va încuraja crearea și dezvoltarea unei piețe libere și transparente care va aduce doar beneficii consumatorilor finali”.

Președintele BRM, Gabriel Purice s-a arătat „convins că piața din R. Moldova este o piață emergentă cu potențial clar de dezvoltare. Iar instituția pe care o reprezintă poate oferi tot suportul necesar pentru formarea unei piețe lichide”.

În aprilie 2022, ANRE a aprobat platforma de tranzacționare a gazelor naturale operată de SRL ”BRM East Energy” pentru o perioadă de 3 ani.