Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   R. Moldova va cumpăra și…

R. Moldova va cumpăra și în iunie energie electrică în baza negocierilor directe. Decizia CSE

Foto: Reuters

După ce la sfârșitul lunii aprilie curent, prim-ministra Natalia Gavrilița anunța că, contractul de achiziție a energiei electrice negociat direct și semnat cu Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), ar fi o soluție temporară, „un răgaz de o lună”, care ar permite autorităților să caute soluții de durată, luni, pe 23 mai, la o lună de la aceste declarații, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis să fie prelungit pentru încă cel puțin o lună, mai exact pe perioada lunii iunie, termenul de achiziție a energiei electrice de către SA „Energocom”, în baza negocierilor directe.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Alina Merlici, purtătoarea de cuvânt a ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a explicat că „CSE a decis să aplice, să prelungească aceeași procedură de achiziționare a energiei electrice pentru luna iunie, așa cum a fost în luna mai. Respectiv, Energocom va face negocieri directe cu potențialii producători/furnizori de energie electrică”.

Astfel, potrivit procedurii de achiziționare a energiei electrice pentru luna mai, compania de stat Energocom cumpără de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan 70% din necesarul de energie electrică pentru țară și 30% din necesarul de curent electric de la Ukrhidroenergo, companie din Ucraina.

La sfârșitul lunii aprilie, Energocom, în baza negocierilor directe, a semnat un contract de achiziție cu Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), la prețul de 59,5 dolari/ MWh. MGRES și-a asumat să asigure 70% din necesarul de energie electrică pentru luna mai curent.

Atunci, prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că aceasta este o soluție temporară, care va permite pentru o lună „să avem prețuri comparabile cu cele de până acum”.

CSE a abilitat Energocom să negocieze direct cu Centrala de la Cuciurgan pentru o lună, pentru a achiziționa energie electrică la cel mai mic preț posibil. În rezultatul negocierilor, am obținut un preț de 59,5 de dolari per MW/h și contractele sunt în proces de semnare. Astfel, avem un răgaz de o lună să căutăm soluții de durată acceptabile din punct de vedere a prețului”, a declarat prim-ministra.

Ulterior, la 12 mai, compania Energocom a semnat un contract de achiziție a 30% din necesarul de curent electric pentru luna mai cu Ukrhidroenergo, companie de stat a Ucrainei.

„S-a negociat direct cu companii producătoare de energie electrică din Ucraina (între care Energoatom, D. Trading și altele), solicitându-se oferte pentru furnizarea a 30% din consumul necesar. Conform condițiilor contractuale, la solicitarea părții ucrainene, prețul de achiziție pentru acest contract este un secret comercial și nu poate fi divulgat, dar pot confirma ca este un preț mai mic decât ofertele parvenite la licitația precedentă”, a spus Vladimir Sadovoi, director general interimar al Energocom.

Licitația pentru procurarea energiei electrice, anunțată de compania Energocom la începutul lunii aprilie, a fost anulată. Potrivit șefei Cabinetului de miniștri, toate ofertele companiilor care au participat la licitație au fost scumpe. Cea mai ieftină ofertă a fost de 96,5 de dolari pentru un MW/h, ceea ce constituie „un preț dublu față de prețul actual”.

Energocom încheie contracte de achiziție cu producătorii, după care – cu furnizori și distribuitori, în baza unei decizii a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).