Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   R. Moldova va beneficia de…

R. Moldova va beneficia de circa 49 milioane de euro pentru proiecte de eficiență energetică și reabilitarea apeductului din Cahul

Germania va acorda țării noastre asistență nerambursabilă în valoare de 38,7 milioane de euro pentru finanțarea proiectului „Producerea de energie ecologică și eficiența energetică”. De asemenea, în contextul majorării prețurilor la materialele de construcții, R. Moldova va beneficia de 10 milioane de euro pentru suplimentarea bugetului proiectului „Alimentarea cu apă și evacuarea apelor uzate în raionul Cahul II”.

În acest sens, Guvernul a aprobat, în ședința din 24 mai, un proiect pentru inițierea negocierilor și aprobarea semnării Înțelegerii, întocmite prin schimb de note, dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul Germania privind cooperarea financiară.

„Principalii beneficiari ai Proiectului „Producerea de energie ecologică și eficiența energetică” sunt instituțiile sociale de importanță locală/municipală – grădinițe, școli, spitale, precum și clădirile rezidențiale. În prezent, din cauza vechimii construcțiilor și a lipsei investițiilor în lucrările de consolidare a eficienței energetice, sectorul imobiliar are o performanță energetică scăzută”, anunță Guvernul.

Astfel, potrivit reprezentanților Executivului, proiectul va urmări îmbunătățirea confortului interior al clădirilor, reducerea consumului de energie cu minim 30% și, totodată, reducerea emisiilor de CO2.

Beneficiarii, selectați în cadrul apelurilor de propuneri, vor primi împrumuturi cu componentă de grant pentru lucrările de eficiență energetică, iar proiectele selectate pentru finanțare vor fi realizate până la finalul anului 2027.