Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   R. Moldova împrumută 25 de…

R. Moldova împrumută 25 de milioane de euro pentru modernizarea sistemului de gestionare a deșeurilor

R. Moldova va beneficia de un împrumut din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în valoare de 25 de milioane de euro pentru realizarea proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”. Parlamentul a votat, în cadrul ședinței din 2 februarie, în ambele lecturi, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Guvernul R. Moldova și BERD.

Acest Acord vine ca o condiționalitate a Acordului semnat dintre R. Moldova și Banca Europeană de Investiții (BEI), la 18 octombrie 2019, a declarat ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov.

„Actualitatea contractului de finanțare este determinată de necesitatea implementării proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”, care va permite modernizarea infrastructurii de management al deșeurilor și dezvoltării sistemelor și facilităților de gestionare a deșeurilor solide în R. Moldova”, potrivit proiectului de lege votat de Parlament.

Potrivit Parlamentului, beneficiarii proiectului vor fi autoritățile publice locale și populația din raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași, Edineț, Dondușeni, Ocnița, Briceni, Cahul, Cantemir, Taraclia, precum și cele din Găgăuzia. Populația din localitățile respective va beneficia de colectarea selectivă a deșeurilor solide, iar accentul va fi pus pe tranziția către economia circulară.

Proiectul „Deșeuri solide în Republica Moldova” a fost semnat la Chișinău, la 18 octombrie 2019, și va fi implementat pe parcursul anilor 2023-2027.