Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Prețul carburanților: ANRE afirmă că…

Prețul carburanților: ANRE afirmă că mecanismul precedent era mai eficient, iar Consiliul Concurenței crede că pot exista înțelegeri de cartel

Foto: washcycle.com

Consiliului Concurenței a intervenit prin colectarea informațiilor pentru a identifica probe de existență a înțelegerilor de cartel în privința majorării prețului carburanților, dar până în prezent nu sunt. Totuși, instituția menționează că ar cunoaște aspecte care demonstrează indirect că înțelegeri pot exista. Evoluția prețurilor la carburanți a fost primul subiect discutat vineri, 24 ianuarie, la Guvern, de către grupul de lucru pentru analiza și monitorizarea evoluției prețurilor.

Conform unui comunicat emis de Executiv, directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Ștefan Creangă, a informat prim-ministrul că 123 de agenți economici dispun de licență pentru comercializarea produselor petroliere și 710 stații de alimentare cu produse petroliere în țară. În structura vânzărilor, 70,3 % e motorina, 20,8% e benzina și 8,9% – gazul lichefiat.

„ANRE verifică doar un parametru – respectarea ratei de 10% de rentabilitate anuală pe activitate a titularului de licență. Creangă a menționat că rentabilitatea stabilită de lege poate fi ușor evitată prin creșterea exagerată a diverse costuri administrative, iar ANRE nu are nicio pârghie să intervină. ANRE a informat că modificarea abordării de reglementare a fost implementată începând cu 1 ianuarie 2019, dar mecanismul de plafonare a prețurilor de către ANRE, aplicat anterior, a fost mai eficient”, este notat în comunicat.

Astfel, timp de o săptămână, Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerul Finanțelor și ANRE trebuie să examineze efectele modificării abordării în cazul reglementării prețurilor pentru produsele petroliere.

Mai multe benzinării din țară afișează de săptămâna trecută prețuri mai mari pentru carburanți. Astfel, pentru un litru de benzină A – 95 prețul a crescut de la 18,69 lei la 19,20 lei, în medie cu 60 de bani, iar motorina s-a scumpit în medie cu 65 bani. Cel mai tare însă s-a scumpit gazul lichefiat – de la 9,85 lei la 11,05 lei.

Conform Metodologiei de formare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, intrate în vigoare în martie 2019, ANRE este cea care poate verifica corectitudinea stabilirii prețurilor, dar nu mai stabilește periodic prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a carburanților.