Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Precizările președintelui SA „Moldovagaz” privind…

Precizările președintelui SA „Moldovagaz” privind gazele naturale achiziționate pentru august: „Modificarea tarifului la gaz nu îmbunătățește situația în ceea ce privește îndeplinirea obligațiilor de plată”

Președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a venit joi, 11 august, cu mai multe precizări cu privire la gazele naturale achiziționate pentru luna august. Astfel, potrivit lui Ceban, volumul de gaze naturale pentru luna curentă va constitui 27 de milioane de metri cubi, al cărui preț de achiziție este de 1.458,92 de dolari pentru mia de metri cubi.

Din cauza „acoperirii incomplete a tarifelor” pentru cheltuielile pentru procurarea, furnizarea, transportarea și distribuția gazelor naturale, susține Ceban, deficitul de numerar al S.A. „Moldovagaz” se va ridica în luna august la 285,4 milioane de lei.

„(…) Veniturile financiare preconizate din vânzarea gazelor naturale de către SA „Moldovagaz” către consumatorii finali în luna august a acestui an se vor ridica la 402,1 milioane de lei. În același timp, cheltuielile pentru achiziționarea de gaze de la PJSC Gazprom vor depăși 667 milioane de lei. Din această sumă, 299,7 milioane de lei reprezintă restul de plată pentru luna iulie, iar 367,9 milioane de lei reprezintă avansul de 50% pentru luna august (…). Modificarea tarifului la gaz din luna august nu îmbunătățește situația în ceea ce privește îndeplinirea obligațiilor de plată, având în vedere că primele încasări la noile prețuri reglementate la gazele naturale vor sosi abia în septembrie 2022 (…)”, a spus Ceban într-o postare pe pagina sa de Telegram.

De pe 1 august, SA „Moldovagaz” a început să deconecteze de la gazele naturale consumatorii casnici care nu au plătit în termen pentru serviciile de furnizare a gazului. Astfel, în perioada 1 august – 8 august, a fost sistată furnizarea gazelor naturale către 708 consumatori pentru neachitarea datoriei în mărime de 4,083 milioane lei, acumulată pentru gazele naturale utilizate în perioadele precedente.

Potrivit unui comunicat al SA „Moldovagaz”, emis miercuri, 10 august, reconectarea instalațiilor de gaze naturale va fi efectuată după „achitarea integrală a plății datorate și a tarifului pentru reconectare. Concomitent, în temeiul legislației, consumatorul final respectiv va achita plata preventivă pentru consumul gazelor naturale până la 12 luni”.

Anterior, SA „Moldovagaz” a atenționat consumatorii casnici, care au acumulat datorii că, începând cu 1 august, va deconecta instalațiile de gaze naturale. Astfel, compania a solicitat consumatorilor finali să efectueze plata datorată, la termenul de scadență, pentru a evita sistarea furnizării gazelor naturale.

Începând cu 1 august, consumatorii casnici achită 21 de lei și 29 de bani pentru un metru cub de gaze naturale, fără TVA sau 22 de lei și 99 de bani cu TVA inclus. Hotărârea a fost aprobată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în cadrul ședinței din 4 august.