Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Populația semnalează că mai multe…

Populația semnalează că mai multe bănci din R. Moldova evită să vândă euro. Surse din cadrul BNM dau asigurări că băncile au suficiente lichidități

Majoritatea băncilor din R. Moldova evită să vândă euro, casierii anunțând cetățenii că „nu avem euro”. Băncile comerciale din R. Moldova afișează un curs leu/euro apropiat de cel stabilit de Banca Națională a Moldovei: aproximativ 20 de lei și 15 bani pentru cumpărare și 20 de lei și 40 de bani la vânzare. Doar că, atunci când încerci să cumperi euro, casierii te anunță că banca nu dispune de lichidități. Situația persistă deja de câteva zile, ZdG fiind sesizat despre problemă de către mai mulți cititori. 

Cursul afișat astăzi, 7 martie 2022, de către o filială a Moldindconbank

BNM a stabilit pentru luni, 7 martie, un curs de 20 de lei și 11 bani pentru un euro. 

Casele de schimb valutar anunță un curs leu/euro total diferit față de cel al băncilor, el fiind identic la mai mulți agenți economici. Doar că, aici diferența dintre vânzarea și cumpărarea unui euro este de aproape un leu: 20,43 de lei pentru a vinde un euro și 21,30 de lei pentru a-l cumpăra, diferența fiind de circa un leu față de cursul stabili de băncile comerciale. 

Cursul valutar afișat astăzi, 7 martie 2022, la casele de schimb valutar. La multe case de schimb valutar, cursul era similar

ZdG a discutat la acest subiect cu reprezentanții mai multor bănci din R. Moldova. Reprezentantul unei bănci comerciale care ocupă o funcție de conducere în cadrul Comitetului de Conducere a declarat pentru Ziarul de Gardă că pe piață se atestă o mai mare cerere de valută, în special euro, din partea persoanelor fizice și că euro le este oferit în primul rând agenților economici și celor care au conturi la bancă. Astfel, confirmă el, apar situații când băncile nu mai au euro de vânzare pentru cei care doresc să cumpere. 

„Noi comercializăm euro, dar cât avem atâta vindem. Nu putem spune că nu vindem euro. În momentul când sunt bani în casierie, vindem, dar dacă nu sunt, atunci nu vindem. Se întâmplă să putem suplimenta casele, dar numerarul este prioritar pentru cei care au conturi și care vor să-și scoată economiile. Dar nu e corect de spus că nu comercializăm euro”, a spus reprezentantul băncii.  

El a precizat că în prezent se atestă o cerere mai mare de valută din partea persoanelor fizice, astfel că băncile vând mai puțini euro, pentru că au grijă, în primul rând, de agenții economici. „În mod normal, anterior persoanele fizice mai mult vindeau decât cumpărau valută prin casierii. Acum situația s-a schimbat și cererea este mai mare. Dar nu putem spune că există o problemă. Asemenea situații apar de fiecare dată în momente de criză. Doi ani în urmă, când a început pandemia de Covid tot a fost o cerere sporită de valută. Când se întâmplă ceva, lumea încearcă să cumpere valută mai multă. Dar, de regulă, asta se termină cu faptul că oamenii cumpără valută mai scump și apoi o vând mai ieftin. Până acum așa s-a întâmplat”, a menționat reprezentantul băncii. 

Pe de altă parte, președintele MAIB, Giorgi Shagidze, a negat că ar exista o penurie de euro și că banca nu ar comercializa valută. „Nu este adevărat. Noi vindem euro la filialele noastre, la un curs de schimb normal. Poate au fost cazuri izolate”, a spus președintele MAIB pentru ZdG.

Surse din cadrul BNM susțin că băncile comerciale din R. Moldova dispun de lichidități suficiente pentru a asigura cererea de monedă inclusiv în euro și că decizia de a nu vinde euro le aparține. 

Legea nr.62/2008 privind reglementarea valutară nu impune băncilor licenţiate şi unităţilor de schimb valutar obligativitatea efectuării operaţiunilor de cumpărare/vânzare a oricărei valute străine. Astfel, aceste instituţii au dreptul de a determina de sine stătător acele valute străine pe care pot să le cumpere/vândă, luând în considerare cererea şi /sau oferta pe piaţa valutară.

Și în România, presa a relatat zilele trecute că mai multe bănci nu avea euro în vânzare și se resimțea lipsa de lichidități. Mai multe bănci au confirmat că în ultimele zile s-a înregistrat o creștere a cererii de numerar, dar au dat asigurări că situația este sub control și că s-au asigurat din timp cu lichiditățile necesare, a scris dcnews.ro.

Băncile din România le-au recomandat clienților ca în această perioadă, să evite să ia decizii sub impulsul momentului și să ia în calcul și riscurile de pierdere a dobânzilor și riscurile asociate păstrării unor sume mari în numerar.